Relaterat till artikeln

"Va! Ska de gamla i Skövde inte få ett ägg till maten på söndagar!!!"

Kocken Leif Mannerström gick i taket när han fick höra att Skövde kommun skulle strama åt matbudgeten för äldreboendena genom att dra in ägg från de gamla på söndagar. Han kontaktade sina jaktkompisar Silvester Jellinek och Michel Liedberg som har Ulfstorps gårdsägg och de tände på hans idé om ett ägguppror.

De tre går nu samman och sponsrar de gamla på äldreboenden i Skövde med ett kokt ägg varje söndag.

– Vi kommer att skänka äggen, sedan får vi hoppas att kommunen åtminstone har råd med vatten att koka dem i, säger Leif Mannerström,

Han har gjort sig känd för att måna om de äldre, men tycker att kommunerna går åt det andra hållet och presenterar det ena skräckexemplet efter det andra.

– Som i Flen där de gamla inte skulle få lutfisk till jul. Då skänkte jag och Karl-Jan lutfisk till kommunen och det blev ett väldigt liv. De skulle vägra koka den, men då fick vi hjälp av försvaret som kokade den på torget i stan. Ett annat exempel är Kungsbacka där de gamla skulle få betala tre kronor extra om de ville ha lingon till strömmingen. En strömming som stektes redan på morgonen... Jag tyckte att de gamla istället skulle få tre kronor för att äta den.

Foto Aas Erlend

Den här gången är det alltså Skövde som utmärker sig.

– Vi ska ta kontakt med dem senare i veckan för att höra hur många som bor på äldreboendena så att rätt antal ägg kan levereras, berättar Silvester Jellinek.

Och ägg fanns ju nästgårds eftersom Leif och Silvester brukar jaga tillsammans med Michel på hans marker.

UPPDATERING: Det finns inga belägg för att Skövde kommun ska sluta servera ägg på sina äldreboenden. Ansvariga dementerar Mannerströms uppgifter. Läs mer här.