Sedan 2005 har Ken Wennerholm och Göran Rudbo, det vill säga Triple and Touch, jobbat med att hejda spridningen av hiv, främst i södra Afrika. Det har gjort det med hjälp av sång och musik.
Sedan dess har de tagit med sydafrikanska ungdomar på turnéer i Sverige, och för varje år har konceptet utvecklats.

 


Under fredagskvällen visades först en presentationsfilm där bland annat Jan Eliasson, Glenn Hysén och Måns Zelmerlöw berättade varför de stöder Star for life. Organisationen jobbar med att stärka ungdomars självkänsla och få dem att förstå hur de själva har möjlighet att påverka sin framtid. Bland annat genom att se till att skydda sig mot hiv.
Varje skola som är ansluten till Star for life har en coach och idag är runt 100 000 elever berörda, i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.
I Skövdekonserten medverkade, förutom Trilparna, Edo Bumba, The Moniker och Timoteij. Men de stora stjärnorna var Star Choir från Sydafrika – åtta ungdomar och två coacher. Den ena av coacherna, Thandiwe Mazibuko, har varit med från början, och hon berättade att hon älskar Sverige, trots att det är kallt. Människorna här har hållit henne varm.

 

Stora stjärnor var också de omkring 400 lokala eleverna i bakgrundskören. De kom bland annat från Skövde, Skara, Tidaholm, Lidköping och Hjo. I röda, gröna, gula och svarta t-shirts höjde de varje nummer de medverkade i. Göran Rudbo påpekade att det inte hade fungerat utan alla hängivna musiklärare och körledare.
Förra hösten när Star for life var i Skövde, sjöng The Moniker sina låtar ensam. Denna gång medverkade Star Choir och det blev ett ordentligt drag, inte minst i Oh, my God, hans bidrag från Melodifestivalen förra året. Den finstämda låten Holy, sjöng han tillsammans med en av de sydafrikanska tjejerna, vilket gav goa rysningar.

 

Star choir hade som brukligt bland annat en avdelning med traditionella afrikanska sånger och danser. De gör det med en sån entusiasm och energi, alltid med ett brett leende, att det är omöjligt att inte ryckas med.
Edo Bumba och coachen Dasun från Sri Lanka hade även ett uppskattat trumnummer.
Flera kända låtar framfördes, som Waka waka, och The Circle of Life från filmen Lejonkungen. Den senare är på sångarna i Star Choirs språk, men de hade aldrig sett filmen.

 

Timoteij spelade sina båda Melodifestivalbidrag, först Stormande hav, sen Kom.
Det kanske mest känslosamma numret var när de båda körerna växelvis sjöng Sydafrikas nationalsång Nkosi Sikelel och Du gamla du fria.
Kapellmästare Magnus Stråberg och hans orkester stod för kompet och Magnus fru Annkie lede elevkören.
Under turnén utses också en Rising star på varje plats som besöks. Unga artister får skicka in en låt och en omröstning görs på nätet. I Skövde blev det två Rising stars – Isak Jaldenius och hans band från Lidköping, och Nicole Touma från Skövde.
Efter två timmar och en kvart, som kändes alldeles för kort, avslutades konserten med stående ovationer. De flesta i publiken hade nog gärna stannat en stund till.