Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Bra eller dåligt med fler vårdval? Se debatten mellan L och S

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Konkurrens kan korta väntetider till tandreglering för unga, enligt Ulla-Britt Hagström (L). Marknadslösningar kan innebära längre resor för barnen, enligt Alex Bergström (S). Se debatt om ett nytt vårdval ska införas.

Ska privata aktörer släppas in i större utsträckning i vården? Det finns i dag två vårdval i Västra Götalandsregionen och det senaste förslaget på ett nytt vårdval gäller specialisttandvård för unga.

Ulla-Britt Hagström (L) gick tillbaka till Adam Smith, den legendariska skotska nationalekonomen från 1700-talet, och hämtade argument.

– Den fria konkurrensen driver bagaren att baka ett gott bröd och slaktaren att framställa bra kött. Vi behöver konkurrens även inom tandregleringen, sa hon.

Alex Bergström pekade på risken för centralisering med marknadslösningar.

– Alla i regionen oavsett var man bor ska ha närhet till specialisttandvården. Är det så att man gör en marknadslösning är det ofta så att marknaden söker sig till den större orten, sa Alex Bergström och nämnde att Folktandvården har specialisttandvård för unga i Falköping, Lidköping och Skövde och även annex i Mariestad och Gullspång.

Enligt Alex Bergström är Folktandvårdens verksamhet kostnadseffektiv och välfungerande. Ulla-Britt Hagström framhöll att det finns väntetider och därför ett behov av fler utbudspunkter.

Se videon för att höra debattörerna utveckla sina argument.