Den 27 oktober ska ärendet Skövde actionpark upp i kommunfullmäktige.

– Vi förväntar oss att politikerna beslutar då att tillsätta en arbetsgrupp, säger Bjarne Bergström.

Varje måndag samlas styrelsen i föreningen Skövde actionpark för ett avstämningsmöte. De jobbar fokuserat för att nå målet – en actionpark inom två år. De hoppas få ekonomisk hjälp av kommunen, men kräver det inte.

– Nej, i värsta fall får vi klara det själva. Vi letar hela tiden efter sponsorer för att vi sedan ska kunna komma med en pengasäck till kommunen, understryker Bjarne Bergström.

Sponsorjakt går bra

Ända sedan föreningen bildades i våras har sponsorjakten pågått och det går bra. Flera stora företag och organisationer har lovat att hjälpa till med bland annat all cement, rör och plattjärn som behövs till parken, men också ekonomiskt stöd.

– Vi jobbar stenhårt för att få till en byggstart nästa år, säger Bjarne Bergström.

– Vår ambition är att parken ska vara klar inom två år, fyller sekreteraren Mats Dahlstedt i.

Visionen är en actionpark för alla, där unga och gamla, tjejer och killar, åkare och betraktare kan mötas.

Vill skapa ett konstverk

Skövde kommun har föreslagit att den placeras i Västgöta-Bengtssons park vid Nyeport och det är något som Skövde actionpark är positiva till.

– Vi vill skapa ett aktivt landmärke, ett konstverk, som är öppet för alla att besöka, förklarar Mats Dahlstedt.

Det läggs alltså stor vikt vid design, tillgänglighet och material. En actionpark behöver inte vara en stor betongklump. Växtlighet, materialval och färger bidrar till intryck och ljuddämpning.

Parken planeras bli 1 800 kvadratmeter stor och blir därigenom en av de tre största i Sverige.

– Den ska bli unik. Parken kommer att locka folk från hela landet och när den är klar ska vi ordna tävlingar och event där, konstaterar Bjarne Bergström.

Men grunden ligger i spontanidrotten. En actionpark av det här slaget kommer att kunna utnyttjas av skateboard-, inlines- och kickboardåkare , parkourutövare, BMX- och mountainbikecyklister.