Fyra socialdemokratiska fullmäktigeledamöter har föreslagit att införa läxhjälp för alla barn i Skövdes skolor i alla årskurser.

Debatten var lång och stundtals hetsig, särskilt när skolnämndens ordförande Anders G Johansson (M) beskyllde Monica Green(S) för att hennes inlägg var innehållslösa och dunkla.

– Precis som socialdemokraternas skolpolitik, tillade han.

Monica Green svarade med att Anders G Johanssons påstående säger mer om honom.

Annons

– Det handlar om solidaritet och så förstår jag vad skolnämndens ordförande menar.

I utredningen framgår det att läxhjälp redan finns på de flesta av Skövdes skolor, fast i olika former. Det är rektorerna själva som avgör hur läxhjälpen ska utformas. Det var också den politiska majoritetens främsta argument i debatten. Företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet framhöll att kunskapsklyftorna ökat.

– Läxrut används flitigt och ökar skillnaderna. Hjälpen ska inte bara finnas för de föräldrar som har feta plånböcker, sa Monica Green.

Roger Almgren (MP) anser att det inte är rektorerna som ska bestämma om en elev ska få hjälp.

– Det ska föräldrar och barnen göra.

Tretton inlägg och 33 replikskiften senare beslutade kommunfullmäktige att besluta enligt kommunstyrelsens förslag, att motionen är besvarad. Och svaret är att det redan idag finns läxhjälp på skolorna. Där det inte finns beror det på att eleverna inte frågar efter det.