Annons

De två gårdarna med sammanlagt över 2 000 hektar mark har ägts av Ragnar Utne. Han har kommit på obestånd och efter begäran från Danske bank såldes gårdarna på exekutiv auktion.
Klockan tio på tisdagen var auktionsalen hos kronofogdemyndigheten i Skövde fullsatt. Där fanns det en del nyfikna, fordringsägare som ville bevaka sin rätt och media. Dessutom ett några personer med möjlighet att direkt efter ett klubbslaget kunna betala handpenningar på mer än tio miljoner.
– 65 miljoner.


Det var det första budet på Stora Ek och det kom efter att auktionsförättare Leif Kullberg konstaterat att någon måste börja.
Först gick det i steg med flera miljoner, men därefter kom buden miljon för miljon.
– 114 miljoner? Första gången, andra gången och tredje gången? 
När Leif Kullberg inte fick några högre bud föll klubban och Karl-Johan Blank gratulerades i bänkraden.
Därefter kom turen till Boterstena. Även denna gång kom 65 miljoner som ingångsbud. Därefter började en budgivning där miljon efter miljon lades till. 
Den som tvekade mest i sina bud var Karl-Johan Blank, men han var ändå var den som slutändan som vågade gå längst. 
På 123 miljoner kronor föll klubban. Direkt efter klubbslagen fick Karl-Johan Blank gå fram till podiet och betala tio procent i handpenning. Över 23 miljoner i handpenningar och resterande köpeskilling ska betalas senast den 16 april.
– Det har kommit lite snabbt, jag såg att det var till salu för ett par veckor sedan, förklarade Karl-Johan Blank när banken bekräftat att handpenningen hade överförts.
Han konstaterar att det han köpt lite större än gården Jultorp i Skara där han växte upp.
– Jag köpte för att det en bra välskött fastighet och att de två gårdarna ligger i hop. Det här blir ett intressant projekt.
Både Ragnar Utne och fordringsägarna var nöjda när klubbslagen hade fallit. 237 miljoner räcker både till alla Utnes skulder och en del blir över.
– Och jag får 30 miljoner över, nu ska jag flytta till den herrgård jag äger vid Lysekil, berättade Ragnar Utne.