Den ideella föreningen Mattecentrum har drivit räknestugor för barn och unga i Sverige sedan 2008. Till räknestugorna är alla välkomna som studerar matte på högstadie- eller gymnasienivå, oavsett vilken skola man går på eller vilken kunskapsnivå man har. Såväl högstadie-, gymnasie- som komvuxelever kan komma och få hjälp.
På plats i räknestugorna finns alltid volontärer som kan förklara och hjälpa till med matteuppgifterna. Volontärerna ställer upp helt ideellt och är människor som arbetar med och älskar matematik. De är civilingenjörer, matematiker eller naturvetare; de kan vara studenter, yrkesverksamma eller seniorer. Därmed blir hjälpen i Mattecentrums räknestugor alltid kunnig, engagerad och verklighetsnära. Intresset för att bli volontärer i räknestugan i Skövde har varit stort. 
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan öppna en räknestuga i Skövde, säger Mattecentrums grundare och ordförande Johan Wendt.
- Nu hoppas vi att fler ungdomar ska få upp ögonen för hur roligt matte är!
Räknestugan i Skövde blir den första i sitt slag i Västra Götaland, utanför Göteborg. Mattecentrum öppnade nyligen ett kontor i Göteborg för att på sikt kunna expandera verksamheten i regionen. Mattecentrums mål är att öka kunskapsnivån och intresset för matematik i Sverige. Ett arbete som gagnar hela landet, inte minst industrin som har stort behov av att kunna rekrytera mattekunniga medarbetare nu och i framtiden.