Annons

Lyktan, Svenska kyrkan i Skövdes och Frälsningsarméns insamling till behövande, tog tacksamt emot de stickade alster som Ann-Louise Sörman hade med sig från Hjälpstickan. Det var allt från sockar till varma tröjor för både barn och vuxna.
- Vi tar gärna emot dessa fina kläder, säger Anne-Marie Hedenberg, ideell medarbetare Svenska kyrkan i Skövde. 

Hjälpstickan är en ideell förening som grundades i Stockholm av Ulrica Loeb, men finns nu på 15 olika platser runt om i landet. Ann-Louise driver filialen i Skövde. 
- Det är ett sätt att samordna vårt största intresse och hjälpa andra.
Hjälpstickan stickar både själva samt tar emot hemstickade plagg. Allt som kommer in förmedlas sedan vidare till behövande.
- Inget av det vi gör får säljas. Allt ska lämnas direkt till de behövande i Sverige, säger Ann-Louise.En del av bidragen till Hjälpstickan i Skövde kommer till Ann-Louise med posten. Men det är inte alltid som det står någon avsändare.
- Det vore kul om man kunde tacka dem på något sätt. Så om man vill bidra med något är det roligt om det står med ett namn och en mejladress i paketet. 
Denna vinter har Hjälpstickan fått in ungefär 1300 bidrag bara i Skövde, vilket är ett nytt rekord enligt Ann-Louise. Dessa alster har nu delats mellan Frälsningsarmén och Svenska kyrkan. Tidigare bidrag har även gått till Kvinnojouren, LP-kontakten och RIA.

De flesta som kommer till Lyktan, som också drivs av ideella krafter, är asylsökande. Men Anne-Marie poängterar att alla behövande är välkomna dit.
- Hit kommer även människor som är födda i Sverige, även om det är i mindre utsträckning. Det är viktigt att de också kommer hit och får hjälp. Det är inget att skämmas för.
- Alla som är behövande ska kunna få hjälp, säger Ann-Louise.