- Vi har balans i ekonomin men inte i verksamheten, säger sjukhusstyrelsens ordförande Susanne Larsson (S).
Förra året slutade med ett plus på 24,4 miljoner för Skaraborgs sjukhus. Felräkningspengar med tanke på att budgeten omsluter 3,6 miljarder. Eller den summa det kostar att driva sjukhusen i Skaraborg i två och ett halvt dygn.
Men mera önskvärt vore att pengarna hade gått åt. Nu är det ett bevis på personalbristen, som är mest akut på psykiatrisidan. Läget kan dock vara på väg att ändras, enligt den rapport styrelsen för Skaraborgs sjukhus fick vid torsdagens möte.
- Verksamheten räknar med att ha full bemanning på sjuksköterskesidan i februari, och vi har även läkare på väg in, säger ordförande Susanne Larsson, som tillägger att även primärvården måste ta sin del av ansvaret.

Det stora orosmolnet för Skaraborgs sjukhus stavas kompetensförsörjning. Sökandet efter sommarvikarier pågår, och även den här sommaren blir det samarbete med Försvarsmakten om att militära sjukvårdare kör ambulans. Samarbetet ska också utvecklas genom att sjukvårdarna erbjuds en kompetenshöjning via Yrkeshögskolan i Skövde.
När politikerna Susanne Larsson och Pär Johnson (Fp) summerar fjolåret för Skaraborgs sjukhus är det ett ämne som återkommer flera gånger; Hur duktiga sjukhus ska belönas i stället för att regionen gör ständiga eftergifter för sjukhus som släpar ekonomiskt.
I fjol fick bland annat NU-sjukvården ytterligare tillskott men slutade ändå på 154 miljoner minus.
- Då har ändå resursfördelningen mellan sjukhusen setts över, och den är rättvis, konstaterar Pär Johnson.
- Vi är inte ute efter att andra sjukhus ska bestraffas, men däremot borde de belönas som når sina mål.

Däremot behöver Skaraborg annan hjälp, i form av kompetenser, och där borde samarbetet inom regionen fungera bättre, tycker politikerna i Skaraborg.
- Skaraborgs sjukhus fungerar allt mer som ett sjukhus på fyra orter, men vi har en bit kvar innan regionen fungerar som en region, summerar Susanne Larsson.
Sjukhusstyrelsen fick också veta att intresset för att bli sjukhusdirektör är stort, och att slutintervjuer hålls 13 februari. Vilka det står mellan är inte presenterat.