Peter Thorsby bor med sin familj i Kullavik utanför Göteborg. Tillsammans med fyraåriga sonen Victor har han spenderat åtskilliga timmar med att baka och grädda de olika delarna till tåget.
- Det var Victors idé att göra ett tåg och han har varit med så mycket han har velat, förutom när jag har smält sockret, säger Peter.

Far och son började med tåget den första advent och till den tredje advent stod det färdigt. Redan förra året skickade Peter Thorsby in en bild på sin pepparkakstraktor till SN:s tävling. 
- Jag visade en bild på den för en vän som sa att jag borde tävla med pepparkakstraktorn och då googlade jag och hittade SN:s tävling, berättar han.
Redan förra året blev hans bidrag prisbelönt och i år tog han alltså hem första pris. Men det var kusinen Jessica i Skövde som fick ta emot det glada beskedet eftersom han skrivit hennes namn som tävlande.

- Hon blev ganska förvånad när tidningen ringde och sa att hon vunnit. Vi kommer att dedicera priset till Jessica och hennes sambo Rickard, säger Peter som passar på att tacka sin fru Elin för visat tålamod.
- Får jag en idé så måste jag genomföra den, avslutar Peter Thorsby.

Juryns motivering

I stenhård konkurrens från bidrag med hög teknisk nivå vinner detta bidrag för att det har e..

Juryns motivering

I stenhård konkurrens från bidrag med hög teknisk nivå vinner detta bidrag för att det har en säregen och humoristisk konstruktion.

Juryn delar också ut bonuspris till Mille Lithén, 6 år, för hans lovande insatser i den nobla arten av pepparkakskonst. Vad månde bliva?