Mikael Därth brinner för musiken. År 1988 var han med och bildade Detest, ett power- och thrash-metalband.

Musikmässigt var det energi och vilja, berättar ”Micke” Därth.

Nu spelar han och två kompisar Henrik Johansson och Peo Pettersson under namnet Nocturnal Alliance. Det är fortfarande metal, men lutar mer åt melodisk, progressiv metal än vad Detest gjorde.

Tillbaka till Detest. Bandet vars namn betyder avsky och vars musik har starka influenser av Black Sabbath och Slayer. Det märks att Micke är stolt över musiken de skapade tillsammans under sina aktiva år mellan 1988 och 1991.

Men vi nådde aldrig någon framgång direkt. De lokala banden i Skövde kände till oss och vi hade bara en spelning. Det var på Ungt forum år 1990.

Samma år släppte de sin första och enda EP, Thundersteel. Det egenproducerade släppet kom bara ut i 300 exemplar. Vad Micke och de andra inte visste då var att de exemplaren skulle komma att bli väldigt värdefulla långt senare.

På 90-talet var klimatet tufft för så gott som alla metalband.

När grungen kom försvann thrashen lite från radarn. Metallica blev ett popband och flera andra ändrade stil.

Detest la ner som band och medlemmarna gick vidare till andra projekt. Micke spelade först i power-metalbandet Twilight, som skulle komma att utvecklas till Beyond Twiligt, innan han bosatte sig i Nocturnal Alliance.

Till sin stora förvåning började han då lägga märke till att Detests gamla EP Thundersteel gick för stora summor på internetauktioner.

Den har gått för 6 000 kronor. Det beror på underground-kulturen som älskar obskyra band och betalar dyrt för gamla plattor. Musiken har aldrig dött, den har levt kvar hos de här fansen.

Senast för några veckor sedan gick ett exemplar för nära 5 000 kronor på Ebay.

Det är helt sjukt egentligen, säger Micke som själv har ett par signerade exemplar hemma.

Behöver jag snabba pengar någon gång är det inga problem, skrattar han.

Idag spelar Micke in låtar med Nocturnal Alliance, som en kul hobby. Tack vare en kontakt med ett amerikanskt skivbolag, som kör ut gamla demosläpp på CD i stora upplagor, kommer de ut med två album senare i år. Det blir dessutom en del ”nytt” material från Detest-tiden.

När Iordan Kanev på skivbolaget varit hygglig nog att hjälpa oss att släppa Nocturnal Alliance tänkte jag ge honom en ny-inspelning av material som aldrig blev använt i Detest. Det är låtar som jag skrev till bandet innan det blev Twilight och som vi nu spelar in på nytt. Några av låtarna har aldrig lämnat replokalen tidigare.

Skivbolaget heter Stormspell Records och har bland annat hjälpt dem släppa en samlingsskiva med Detest, med gamla demos.

Vi gör det som ett tack till honom, för att han hjälpt oss. Nu gäller det bara för mig att få igång rösten igen. Det är ju 20 år sedan sist.