Villan är utrustad med larm och bra lås.
– Jag oroar mig inte. Man kan inte skydda sig mot allt. Vi har en alert granne som noterar om någon stannar här. Han frågade om en bil häromdagen, säger småbarnspappan Andreas, som tar emot kriminalteknikern Linda Leidefors och utredaren Josefin Claesson från polisens mängd och seriebrottsgrupp.  

De går från rum till rum och ger tips. Om Andreas och hans fru Stina ska vara oroliga är det nu; inbrottsrisken är störst det sista kvartalet. Hög tid att se om sitt bo. 
Första lektionen är hård. Skalskyddet (larm, lås) räcker inte. 
– Om de vill ta sig in, tar de sig in. Vi har sett att tjuvar tar loss fönsterrutor ur sina ramar, säger Josefin Claesson
Inte konstigt om man nöjer sig med att låsa och hålla tummarna, men för att besegra tjuven krävs en kombination av åtgärder. Här kommer den alerta grannen in i bilden. 
– Social kontroll är viktig. En studie med tio inbrottstjuvar visade att de undvek områden med nyfikna grannar, säger Josefin Claesson. 
Berättar du för grannarna att du reser bort, kanske de förhindrar eller upptäcker ett inbrott.
– Man kan notera registreringsnummer på bilar som inte brukar stanna där, ta foton och ringa polisen. Vi bekämpar de här brotten tillsammans med allmänheten.
Naborna kan förstås inte bli spanare på heltid. Nästa steg är att lura tjuven att du är hemma.
– Man kan skydda sig med ganska små medel. De som drabbas har ofta inte haft tänt eller haft radion på. Det är ofta tydligt att de inte är hemma. Tillfället gör tjuven, säger Linda Leidefors. 

Du riskerar att bli överlistad. Men matchen är inte förlorad ens när tjuvarna står i hallen. De vill in och ut på en minut. Men du har gömt smyckena och tvingar tjuvarna att leta med inbrottslarmet tjutande i öronen. 
En stöld är inte heller sista ordet. Du har en sportslig chans att återse stulna smycken som du har värderat, märkt och fotat. När stöldgods beslagtas, kan informationen både ge dig smyckena tillbaka och fälla tjuvarna.

Nils Wadström

Grannsamverkan

Gå med i eller starta grannsamverkan. Blir vad ni gör det till.  Berätta för grannarna när..

Grannsamverkan

Gå med i eller starta grannsamverkan. Blir vad ni gör det till.  Berätta för grannarna när du åker bort och be dem notera obehöriga besök. Låt grannen hämta din post. Se till att någon skottar bort snön utanför ditt hus om du är bortrest.  Låna ut din parkering till grannen när du är borta.  Be grannen vattna blommorna och se till huset. 

Lura tjuven

Lämna en lampa tänd inne i huset (även när du går till jobbet). Sätt på eller sätt time..

Lura tjuven

Lämna en lampa tänd inne i huset (även när du går till jobbet). Sätt på eller sätt timer på stereon/radion. Tjuven gillar tystnad.  Lämna disk och kläder framme.  Gör uppehåll i tidningsprenumerationen när du reser bort. Vidarekoppla telefonen, använd inte telefonsvarare.  Skriv inte på sociala medier att du är bortrest. Ta bussen till jobbet och låt bilen stå kvar.

Skalskyddet

Fönster och altandörr är sårbara. Köp bra lås och spärrar.  Oregelbunden timer på belys..

Skalskyddet

Fönster och altandörr är sårbara. Köp bra lås och spärrar.  Oregelbunden timer på belysning. OBS! Undvik insyn.  Rörelsedetektorer. Larm kopplat till larmcentral.  Brytskenor på fönster och dörrar. Märk och fotografera ägodelar. Spara kvitton.  Om du måste ha smycken och kontanter hemma, göm dem.  Lägenhet: Skaffa säkerhetsdörr. Sätt draperi bakom brevinkastet.