Sverige nu: En rättstat. Sverige då: Ett korrupt rättsväsende och torterande poliser. I den verklighetsbaserade filmatiseringen av Falks Grav visas en annan bild av Sverige. Polisen torterade fram erkännanden, rättsväsendet var korrupt och avrättningar och kroppsarbete var vanliga straff för hårda brott.

Herman Lindqvist, Jerzy Sarnecki och Henrik Fexeus är tre av experterna i filmen som är under produktion av filmbolaget Affekt Film. 

- Man läser ofta om brott och avrättningar, men sällan får man se människan det handlar om. Det får man här, säger Herman Lindqvist.

En scen ur filmatiseringen om Falks grav
Filmen har premiär nästa år. Det blir en entimmesversion för TV och en långfilm för bio. I filmen porträtteras postrånaren Jonas Falk och hans kompanjon Anders Frid. De fattiga förhållandena och drömmen om ett rikare liv leder till att de beslutar sig för att råna den postdiligens som passerar byn. Rånet blir framgångsrikt i det anseende att de kom över en stor summa penningar och lyckas fly till Stockholm, men det faktum att Jonas skjuter ihjäl postiljonen under rånet visar sig få stora konsekvenser. En söndagskväll i november 1855, mister Jonas Falk sitt huvud inför stora folkmassor som vallfärdat till avrättningsplatsen för att se det fasansfulla.