Annons

År 2009 blev på många sätt en nystart för Jessica Andersson. Innan dess hade hon, en av Sveriges mest välkända schlagerartister, plågat sig igenom mängder av intervjuer där hon fick hitta på svar när hon tillfrågades om sin bakgrund.
I dag vet hon inte hur hon vågade men i självbiografin När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var, berättade Jessica Andersson om sin uppväxt i Skövde - sina missbrukande föräldrar, sin mammas våldsamma pojkvänner och hur hon placerades i fosterhem.
- För mig personligen blev det en stark resa att skriva boken. Efter det föddes också tanken om att göra något musikaliskt av mina upplevelser, berättar Jessica Andersson.
Frågan var bara hur det skulle gå till. Efter några mer eller mindre misslyckade försök rann projektet ut i sanden.

Då ringde rockartisten Marit Bergman upp.
- Hon hade läst boken och skrivit en låt baserad på en händelse i den. Jag lyssnade och började gråta obehärskat, det var så mitt i prick, säger Jessica Andersson.
Den låten, Min lilla hand, och tre till som skrivits tillsammans med Marit Bergman finns med på Jessica Anderssons album 40.14.4 som släpps den 16 oktober.
Resterande låtar har skrivits tillsammans med Peter LeMarc - en av Jessica Anderssons absoluta favoritartister.
- Vi har jobbat tillsammans under ett år, det har varit omtumlande. Vi har gråtit och garvat ihop, det har varit skitkul men också väldigt tungt. Precis som boken har skivan varit en form av terapi för mig, säger Jessica Andersson.

40.14.4 skiljer sig också rejält från allt som hon tidigare gjort. Musiken och texterna ligger närmare det hon själv tycker om att lyssna på, artister som Lars Winnerbäck, Melissa Horn och just Peter LeMarc.
Det är också den första skiva som hon varit med och skrivit själv - en förmåga hon inte trodde att hon hade.
- Det är stort för mig att få släppa den här skivan. Det här är min första skiva, så känns det, säger Jessica Andersson.
Hon är dock noga med att påpeka att hon inte tar avstånd från sina tidigare musikaliska äventyr - i vinter ska hon till exempel göra en traditionell julturné med Magnus Carlsson och Sonja Aldén.
Men sedan hoppas hon kunna följa upp 40.14.4 med en konserthusturné i vår och framöver vill hon skriva ännu mer musik i samma stil.
- Tanken är att fortsätta, däremot blir det kanske inte lika tungt och sorgligt. Men den här skivan behövde bli det, det var ju så det var, säger Jessica Andersson.

Linus Brännström

Fakta

Född den 27 oktober 1973 i Spånga, Stockholm.

Uppvuxen i bland annat Skövde och bosatt i Troll..

Fakta

Född den 27 oktober 1973 i Spånga, Stockholm.

Uppvuxen i bland annat Skövde och bosatt i Trollhättan. Medverkade i talangsåpan "Fame Factory" 2002 och som ett led i det vann hon, som en del av duon Fame, Melodifestivalen 2003 med låten "Give me your love". Sedan dess har Jessica Andersson varit en av Sveriges mest folkkära artister. Hon har medverkat vid otaliga Diggiloo-turnéer och medverkat i mängder av tv-program. 2009 gav hon ut självbiografin "När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var" som hon skrivit tillsammans med Lena Katarina Swanberg. I den berättar Jessica Andersson om den tuffa uppväxten. Tidigare har hon gett ut ett soloalbum och ett album med Fame. Nu aktuell med nya skivan 40.14.4.

(TT)


Jessica Andersson om...
...albumtiteln 40.14.4: "Jag fyller snart 40, jag har varit 14 och fyra och under de perioderna har det hänt saker i mitt liv. Det är milstolpar. När jag var tre-fyra år hände det saker i familjen som ställde livet på ända och likadant när jag var tonåring och fick flytta ifrån min mamma."
...relationen till sin mamma: "Vad som är väldigt positivt med boken är att jag och min mamma aldrig har haft så fin kontakt som vi har nu. Innan boken kom ut hade vi inte alls den kontakten. Att hon skickar ett sms till mig där hon skriver 'jag älskar dig' betyder väldigt mycket. Vi har inte varit en sådan familj som sagt sådana saker till varandra."
...sin musiksmak: "De senaste tio-tolv åren har jag lyssnat mycket på svensk musik, mycket Winnerbäck och LeMarc. Jag tycker om texter som säger något. En låt berör mig inte om det inte finns en text som jag kan förstå och ta till mig."