Annons

På lördag är det vernissage för Målningar i galleriet på Trädgårdsgatan. Utställningen innehåller 27 av Jan-Erik Svenssons verk, alla skapade under de två senaste åren.
– Jag har rest en del kring Medelhavet, så flera av motiven kommer därifrån, berättar Jan-Erik Svensson, som fångats av det speciella landskapet på de gamla vulkanöarna.
– De är ödsliga, karga och ger en känsla av kulturen i tiden, menar han.
Just flödet av tid är något som Jan-Erik Svensson vill få fram.
– Jag hoppas att den som tittar på mina målningar ska känna av tiden, att den har ett annat flöde i naturen än när vi tittar på klockan. Naturen finns där, men vi är också beroende av att den finns kvar.
Själv vistas han gärna och ofta ute i landskapet. Tillsammans med hustrun Eva gör han utflykter framför allt i Skaraborg. Han är född i Gävle, men bor sedan många år i Lundsbrunn. Skönheten och framför allt ljuset i omgivningarna har påverkat hans konst.
– Jag komponerar ihop olika motiv i en målning, bland annat fångar jag upp ljuset i landskapet där jag bor, förklarar han.
Några sådana exempel visas på Galleri Lucifer. I dem kan man ana hans kärlek till naturen, men också till kontinuiteten och traditionen.
– Jag använder samma färg och palett nu, som när jag började måla, berättar Jan-Erik Svensson.
Ändå finns utvecklingen där, som Pontus Hammarén, intendent för Skövde konsthall, så riktigt påpekade i samband med Svenssons utställning där 2001: "Jan-Erik tillhör de konstnärer som förändras långsamt i en organisk process. Utvecklingen, ett samband mellan tidigare och senare verk är avläsbar - en förankring som skänker honom den envises styrka".
Utställningen på Galleri Lucifer pågår till och med den 10 november.

I naturen är tid något helt annat och det vill Jan-Erik Svensson lyfta fram i sin konst. Här klippor vid Medelhavet.