Håkan vann sin första tävling 1966 och har sedan dess kört omkring tusen rallytävlingar och tagit hem uppåt 150 totalsegrar, varv tre i år. I Götenerundan har det blivit sju totalsegrar, den första 1971 i en Opel Kadett och den senaste ifjol i en fyrhjulsdriven Mitsubishi.

Annons

– Götenerundan är något av min hemmatävling och en av de absolut bästa tävlingarna. Jag gillar karaktären på vägarna och jag ska göra allt för att försöka vinna i år också och sedan fira min 70-årsdag på kvällen. Men det blir svårt att vinna i år mot främst Eddie Hörbing och Bengt Abrahamsson, säger Håkan Svensson.

Bland 12 A-förare i 4WD är Laxås Eddie Hörbing favorit till segern. Han vann Götenerundan 2010 och 2011 och blev svensk mästare 2013 och kör rallyts bästa bil, en Ford Fiesta R5. Herrljungas Bengt Abrahamsson, som vann rallyt 2013, är också en stark utmanare, liksom Bengt Thorsell från Skara, som vann rallyt 2008. Tre till som kan tillhöra tätgubbarna är Huddinges Björn Persson, i en Toyota Corolla WRC, Göteborgs Mats Adielsson, i en Mitsubishi och Simrishamns Joachim Grahn, i en Ford Focus WRC, som är preparerad i Skara.

Tvåhjulsdrivna klassen har 20 A-förare till start. Topptrion här är Kinds Kristian Johansson, i en VW Golf, Varas Philip Haag, i en Citroen Ds3 R3 och Frykdalens Jan Johansson, i en Toyota Corolla. Volvoåkare som utmanar är Jonas Sandgren Falköpings MK, Lars Engström och Jimmy Wessbo Kullings, Leif Persson Laxå, Kaj Banck Storfors och Emil Karlsson Hällefors.

Det tävlas i 21 olika klasser. Rallyt startar från Götene Folkets Park redan på förmiddagen. Fyra grussträckor på totalt 42 km ska köras, innan segrarna i de olika klasserna ska koras.