Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

33-åring fälls för busskotten

SD-riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö var på väg till en racingtävling i Moholm. När de stannade för att leta efter vägen 02.30 körde en bil upp bakom den och passerade så småningom. Då stack en man ut en pistol genom sidofönstret och avlossade i snabb följd tre skott. Nu döms en 33-åringen för olaga hot och vapenbrott i tingsrätten.

Han får skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten istället valt fängelse hade straffet blivit två månader.

Först misstänktes en 24-åring för skotten, men han är inte längre misstänkt.

De tre som färdades i bilen trodde att det handlade om skarp ammunition och såg mynningsflammorna. Samtliga var övertygade att de riskerade att bli skjutna och fruktade för sina liv. Vapnet är en startpistol med lösa skott. Den är mannens, han hade köpt den av en vän. Enligt tillverkaren kan den användas som en startpistol, gaspistol eller signalpistol.

Inte skarp ammunition

Den går inte heller att omvandla till ett vapen som kan avlossa skarp ammunition. Trion i bilen uppfattade registreringsnumret på gärningsmännens bil innan de försvann från platsen.

Till att börja med visste inte Sara-Lena Bjälkö om det var en attack riktad mot henne som politiker eller om det handlade om något helt annat. Därför kopplades inledningsvis också Säpo in på fallet.

– Jag trodde att att vi skulle bli ihjälskjutna, sa Sara-Lena Bjälkö till tidningen kort efter dramat.

Var berusad

Det var först nästa dag som gärningsmannen fick ångest över vad han gjort och insåg att händelsen kunde få konsekvenser. Därför gömde 33-åringen pistolen och ammunitionen i en lada.

Under förhören har det framkommit att skytten inte visste vilka som fanns i bussen och att han vid tillfället var ordentligt berusad. Själv har han förklarat att han aldrig menat att hota någon.

Sara-Lena Bjälkö anser inte att alkoholen kan försvara händelseförloppet, men tycker ändå att det var skönt att det inte riktades mot henne som politiker.

Nu döms mannen för olaga hot och vapenbrott.

De tre personer som färdades i bussen krävde 7 000 kronor vardera i skadestånd, vilket Skaraborgs tingsrätt beviljade.

Läs man anhållen för busskotten

Läs SD-politikern berättar

Läs häktad för busskjutning

Läs SD-politiker i beskjutna bussen