Tre av gärningsmännen är hemmahörande i Götene och den fjärde mannen är från Falkenberg.

De två som nu blivit dömda för grov penningtvätt och grovt bedrägeri har tidigare gjort sig skyldiga till liknande brott.

Det handlar om en 39-årig man och en 22-årig man. Båda dömdes till åtta månaders fängelse av tingsrätten som anser att de tillsammans varit de pådrivande.

39-åringen har erkänt medan 22-åringen nekat till brott.

Brotten begicks vid två olika tillfällen, under en månad i somras och under en vecka i januari i år.

Annons

Tingsgrätten skriver i domen att det totalt sett inte handlar om så mycket pengar men att de åtalade satt det i system.

– Köparna fick antingen sätta in pengar på en av de dömdas bankkonto, till ett i förväg kontrollerat konto eller till en påhittad persons konto.

Syftet var enligt tingsrätten att behålla pengarna från köparna, i det här fallet 23 köpare, utan att leverera några varor.

– 39-åringen fick till exempel in 228 500 kronor som han sedan behöll en del av. Resten tog han ut och gav till sin kumpan, står det i domen, där av rubriceringen penningtvätt.

Han och 22-åringen har av åklagaren pekats ut som de två hjärnorna bakom penningtvätten och bedrägerierna, medan de två andra, en Götenebo och en 30-åring från Falkenberg, betraktats som medhjälpare.

Den sistnämnde, 30-åringen, friades dock från åtal av tingsrätten.

– Han har visserligen också upplåtit sitt bankkonto för pengar från affärer på Blocket, tagit ut belopp som han sedan lämnat vidare och fört över pengar till annans konto. Men det är inte styrkt att han handlat med uppsåt och därför frias han från åtalet, skriver tingsrätten.

De två huvudmännen, 39-åringen och 22-åringen från Götene, döms också till att betala skadestånd till de 23 köparna på Blocket.