För - varför firar vi påsk?

Framför allt varför har du ledigt för att fira något som du inte bryr dig om eller har en aning om?

***

När du läser det här laddar du förmodligen för fullt inför en lång påskledighet, med fyra dagars ledighet. Läser du det torsdag eftermiddag är det bara timmar kvar, såvida du inte jobbar på ett lagom anonymt kontor. Då har du redan gått på ledighet, även om din röstbrevlåda meddelar annat.

Jobbar du inom skola gick du på ledighet för en vecka sedan och det är ju en annan fråga att fundera över. Skolloven skapades en gång i tiden för att jordbrukarlandet Sverige inte kunde avvara den billiga arbetskraft som barnen innebar. Så på hösten skapades ett lov för att plocka potatis, på sommaren ett för att bärga hö och på påsken för vårbruk. Hur många barn vet vad en harv eller plog är i dag?

Men det får vi ta en annan dag. I dag gäller frågan alltså med vilken rätt vi laddar för helg i dag?

***

Med få undantag är våra helgdagar knutna till kristen tradition. Undantaget som jag kommer på, är midsommar som i grunden är hednisk. Någon prelat fick för sig att fira Johannes döparen, men det var ett alibi som knappt fäste. Bättre gick det övriga helger där hedniska fester fick kristet smink.

Påsk är undantaget, den enda helg som står på egen grund. Solid kristen sådan. Under veckan firas Jesus intåg i Jerusalem, hans lidande på korset (just det kanske vi inte firar, mer högtidlighåller eller hur man nu ska säga) och till slut också hans seger över döden. Ungefär så.

Det är därför vi trycker i oss prinskorvar, godis och ägg i storvulet firande.

Annons

Påskharen, påskkärringar och annat är saker som vi snappat upp och importerat, mest för att det verkat kul.

***

Att vi tar helg är inget konstigt i sig. Vi behöver ett avbrott i arbetet, behöver anledningar att lyfta oss från den grå vardagen. Med få undantag har vi förtjänat det, jag vet att jag har gjort det i varje fall.

Jag är också medlem i Svenska kyrkan, och har dubbelt alibi således.

Men alla andra, som inte är det? Ska ni ha rätt att ha ledigt för att fira en kristen högtid som ni inte har en aning om?

***

När helgdagarna infördes var vi alla kristna. Det var lag på det, till och med dödsstraff om du inte var det. Men idag finns alla sorters religioner i vårt land, var och en med sin tro och sina traditioner.

Kanske vore det mest rättvisa att skapa ett slag helgkonto, där vi stuvar in alla julaftnar, påskaftnar och övriga helgdagar du egentligen inte har en aning om varför du är ledig på.

I säcken finns kanske 15 dagar som du förfogar fritt över och kan disponera. Vill du inte fira påsk utan hellre vill uppmärksamma surströmmingens dagar - det är ditt val. Inte för att jag på något sätt skulle förstå varför någon skulle vilja göra just det valet, men bara som ett exempel.

***

Nu finns det flera skäl till att detta är stenar vi inte ska rubba. Ett är att det skulle bli förbenat tråkigt att fira påsk själv, att sitta där med mina ägg. För i dag är det ändå något att samlas kring, även om majoriteten av er inte har en aning om varför vi sitter där.

Ett annat är att det finns flera stenar under den första stenen. För varför ser vår vecka ut som den gör? Jo, för att Gud skapade världen på sju dagar.

Om vi nu hux flux säger att Gud inte finns, i alla fall inte är en anledning att samlas kring, betyder det ju att fältet är fritt. Varför ska en vecka bestå av sju dagar?

Någon som är sugen på en tiodagarsvecka? En inte alls vecka?