Skövdekreatören Nicolas Krizan har sedan tidig ålder tecknat, och blev redan på gymnasiet publicerad som serietecknare. Det har hela tiden varit ett intresse vid sidan om det yrkesverksamma livet, de senaste 15-tal åren på reklambyrån Factum. Meritlistan som serietecknare är trots det imponerande. Nicolas har blivit publicerad i seriemagasin som Buster, Muminmagasinet, Ernie, Knasen och Svenska Serier.
– Utställningen kom delvis till för att jag fyller 50 år och har funderat på vad jag har gjort i livet, och delvis för att Rune har en annorlunda inställning till vad man kan ställa ut, säger Nicolas.

Rune Lindström på Galleri Lucifer är lika intresserad av Kalle Anka som av Rembrandt och menar att det är bilder som bilder.
– Konstnärliga värden behöver inte bara finnas i det som man från början kallar konst. Jag upplever att det finns konstnärliga värden i många saker, säger han.

Annons

Nicolas Krizan har 32 yrkesverksamma år bakom sig som art director, grafisk formgivare, illustratör och serietecknare. Utställningen har därför fått titeln 32/50 Retrospektiv Debut. Vernissage är det i morgon fredag 30 augusti.

Tekniken som Nicolas använder sig av är i allra högsta grad konstnärlig, även om vissa moment har underlättats i och med den digitala tekniken. Från början var det tusch, med pennor av olika grovlek, som gällde. Om det blev fel, var det till att täcka över eller skrapa bort från ytan på pappret. Idag går det mesta att rätta till på dataskärmen, innan det hamnar på papper.

Nicolas Krizan har aldrig definierat sig som konstnär.
– Men när jag pratar med en konstnär så märker jag att vi i många fall resonerar på liknande sätt. Skillnaden är väl starten, konstnärer ger sig själva ett uppdrag, medan jag får uppdrag utifrån.
Det har varit ett tufft jobb att välja verk till utställningen, men det har blivit en blandning av bilder, som originalteckningar till serier, formgivna logotyper till företag och illustrationer till böcker.

Från ett av hans uppdrag, att göra omslaget till en samlingsbok med serier, hämtade Nicolas inspiration till en serie nya akvareller, som han också ställer ut.
– Jag har målat en slags fantasifulla grodyngel eller spermieliknande varelser. Man vet inte om de finns i havet eller i luften, säger han.