Annons

Vid Ryttarolympiaden i Stockholm 1956 ingick 31-årige Petrus Kastenman i det svenska landslaget i fälttävlan. Han var en av de få felfria efter den krävande terrängbanan, och tillsammans med Illuster tog han Sveriges första och hittills enda OS-guld i fälttävlan.
Underofficeren från Skövde blev efter OS-guldet en portalgestalt för svensk fälttävlan. Några år senare var Ridsportförbundet nära att avveckla fälttävlan som tävlingsgren, men Petrus Kastenman var en av dem som såg till att den räddades kvar.
Under 1970- och 80-talen var han landslagstränare för juniorer, young riders och ponnyryttare, samt dessutom tränare för norska och finska landslag. Under en period var han tränare för fem olika landslag samtidigt.
Sin yrkesbana inledde Petrus Kastenman när han tog värvning 17 år gammal på K1 i Stockholm. Därifrån flyttades han till Skövde 1949, och han blev Skövde trogen fram till sin pension.


År 1969 flyttade familjen till Ljuslingsbacken i Borgunda, där Petrus byggde upp en fälttävlansbana som under åren har härbärgerat många stora tävlingar och mästerskap.
Hästintresset gick också i arv till barnen Björn och Mimmi. Sonen Björn fortsatte inom fälttävlan och är bland annat internationell banbyggare av fälttävlansbanor.
De senaste åren bodde Petrus Kastenman på äldreboende i Stenstorp, där han stilla somnade in natten till måndagen.

 

Bild: Privat