För att bli riktigt bra inom en sport behöver man inte alltid börja träna särskilt tidigt. Ta bara Peter Lundgren, född och uppvuxen i Timmersdala, som exempel. Han började med volleyboll först som 15-åring, på motionsnivå i Timmersdala. När Peter var 17 bytte han till Falköpings VK i division 2 där det blev två år. Nästa stopp för Peter blev Floby VK och spel i division 1 och allsvenskan.  

Fakta

FAKTA PETER LUNDGREN Ålder: 25 Längd: 1,93 Position: Vänsterspiker Familj: Flickvän, mamma, ..

Fakta

FAKTA PETER LUNDGREN Ålder: 25 Längd: 1,93 Position: Vänsterspiker Familj: Flickvän, mamma, pappa, bror Klubbar: Falköpings VK, Floby VK, Örkelljunga, Middlefart VK Lyssnar på: Allätare Senast sedda film: Skytten (dansk film) Det visste du inte om Peter: Spelar piano och gitarr

Libero – PAMPERS Block – SMASH Sova – TRÄNA PÖLSE – Smörrebröd

 

Se alla matcherna live HÄR.

 

Annons

Att Peter hade talang märktes tydligt och efter tiden i Floby VK gick Peter till elitserieklubben Örkelljunga.
Efter två säsonger i elitserien kom Peter dessutom med i landslaget. Nu har han nyligen avslutat sin första säsong som proffs i danska Middelfart VK.
Hur har året i Danmark varit?
– Vi blev trea men hade ett lag för att vinna. Vi åkte tyvärr på ett par skador under säsongen och det märktes i en redan tunn trupp.
Hur ser en vanlig dag ut som heltidsproffs?
– Det är mycket fritid, så jag borde nog ha sökt lite kurser. Jag kör ett gympass på förmiddagen och så har vi träning på kvällen där hela laget deltar. Två dagar i veckan har vi även ett bollpass och så har vi i snitt en match i veckan.
Tjänar man bra?
– Det är inga stora summor. Jämför man med Sverige är det ungefär som ett medeljobb. Men det är skönt att kunna leva på det man tycker om.
Och hur klarar du språket?
– Jag hade en dansk tränare alla åren i Örkelljunga så jag hade redan fått en mjukstart. Även om jag inte har några problem idag blir det lätt att man börjar en konversation på danska för att glida över till engelska. Vi har nämligen flera utlandsproffs i truppen.
– Middelfart ligger nära Odense på Fyn och här är det en svårare danska med mer gröt i halsen. Men i tv-intervjuer gäller det bara att koncentrera sig.

Trots att Middelfart inte gick hela vägen fick Peter fira på egen hand efter säsongen. Han blev nämligen utsedd till ligans bäste spiker.
– Det var lite plåster på såren och viktigt att ha på sitt CV när man vill vidare.
Så du vill vidare alltså?
– Absolut. Jag vet att Middelfart vill ha kvar mig, men jag siktar på att komma till en bättre liga. Jag är intresserad av franska ligan men klagar inte om jag hamnar i ett annat land.

Innan Peter bestämmer sig var han spelar nästa säsong ska han spela VM-kval den 24–26 maj i Halmstad. Det är något som han ser fram emot.
– Det finns så många volleyboll-klubbar på västkusten från Göteborg till Malmö så här finns ett bättre intresse för sporten än när vi spelar i till exempel Stockholm. Halmstad Arena är dessutom blivande nationalarena.

I gruppen ingår favoriten Grekland samt Norge och Island. Sverige är inte särskilt högt rankade och det var längesedan laget tog sig till ett slutspel. Peter berättar att känslan dock är bra i laget.
Gruppsegraren går direkt vidare till kvalomgång tre medan tvåan får kvala. Europa har endast åtta platser till VM.
– Vi har som målsättning att gå vidare. Grekland är storfavoriter att vinna gruppen så nyckelmatchen blir mot Norge om vilka som blir grupptvåa. Går vi sedan ändå inte hela vägen till VM är det inte en jättebesvikelse.
Till sist, det är väldigt mycket danska program och serier i svensk tv. Är det lika mycket svenska serier på dansk tv?
– Ja, danskar tycker om kriminalserier. Det lilla jag sett på teve har jag sett att de visar Beck och Wallander. Annars spelas det väldigt mycket svensk musik.