Han är bosatt i Götene kommun och greps i juni i sin bostad. Då togs också hans datorer och mobiltelefoner i beslag, därifrån har polisen sedan hämtat de pusselbitar som leder till fällande dom för 23-åringen och hans två medhjälpare, 22 respektive 23 år. Medhjälparna är bosatta på andra orter i dag, men de är ursprungligen klasskamrater från sin uppväxt i västra Skaraborg.

Medhjälparna döms till medhjälp till bedrägeri men frias från anklagelsen om medhjälp till grovt bedrägeri, och döms båda till villkorlig dom.

Skadestånd

Annons

Den 23-årige huvudmannen döms till försökt till grovt bedrägeri och grovt bedrägeri till villkorlig dom. Han döms också att ersätta sammanlagt 95 målsägare sammanlagt 247 846 kronor i skadestånd.

23-åringen anses överbevisad om att ha lurat till sig pengar, varor och tjänster via internet. Genom att använda andras bankkortsuppgifter har han kunnat belasta deras bankkonton. Han har gjort bland annat med olika betaltjänster på nätet vid 136 tillfällen.

Han har också köpt presentkort med andras bankkort som han sedan handlade för. Alla försök till att använda andras bankkort lyckades dock inte.

Oftast har offren bedragits på belopp på några tusen. Största summan lurade 23-åringen från ett resebolag, varifrån han handlat resor och hotellnätter för 60 700 kronor. Bland annat till Warszawa.

23-åringen förnekade all kännedom, men överbevisas om vistelsen i den polska huvudstaden. Bland annat genom bankomatuttag i Warszawa men framför allt på grund av de selfies som hittades i hans mobil och som visar en glatt leende 23-åring i en huvudstad han säger sig inte ha varit i.

Bedrägerierna pågick mellan februari 2012 till mars 2014.