Annons

Föreläsningen baseras på psykologisk forskning om vårt förhållande till kött och djur och arrangeras av Djurens rätt Skaraborg och Studiefrämjandet. Föreläsare är Martin Smedjeback, ickevåldsutbildare och fredsaktivist med en psykologiexamen vid Lunds universitet.
– Det sker en krock mellan olika åsikter inom oss. Vi vill inte skada levande varelser eller se dem lida, men samtidigt äter vi kött. Hjärnan vill komma undan det här problemet genom att förneka att problemet finns, säger Martin Smedjeback.

Han säger att köttindustrin är bra på detta och ger som exempel Bregotts reklamfilmer med glada kalvar som skuttar runt.
– Så ser det inte ut i verkligheten, ofta står de inburade, säger han.
Det är ett av exemplen han kommer att ta upp. Ett annat är att vi istället för att säga han och hon om djur, väljer vi att säga den eller det.
– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det här, så att vi kan göra fria, medvetna val, säger han.

Intresset för ämnet kommer från att Martin först läste psykologi och sedan kom in på djurens situation. Därefter upptäckte han Melanie Joys forskning på ämnet, som är utgångspunkten för föreläsningen.
Kvällens föreläsning i Skövde är den sjätte han håller i ämnet och han säger att många av åhörarna blir chockerade och att vissa även tänkt om angående sin kosthållning.
– Jag tror det finns ett stort intresse för psykologi och det märktes bland annat igår när jag höll föreläsningen och det kom 70-80 personer, trots att det var en solig söndagseftermiddag. Det glädjer mig, säger Martin Smedjeback.