1943 slog Gröna Lund upp portarna och hade sin storhetstid under 50- och 60-talet. Under åren har det varit många fester, danskvällar, loppisar, bouletävlingar och midsommarfiranden.
Den 12 och 13 juli i sommar ska folkparken få tillbaka lite stjärnglans. Sean Banan inleder Lerdala IF:s firande.
- Det är stort att få hit honom till lilla Lerdala, riktigt stort, sägen Gun "Gunsan" Sjöberg som håller i festen.

 

Annons


På fredagskvällen spelar Skövdebanden Browsing Collection och Neverstore. På lördagen kommer eventuellt Melodikrysset och sänder sitt populära radioprogram på plats. Det ska också vara barnföreställning och utställning. På kvällen blir det rockabilly med Eva Eastwood och the Fastback från Skövde.
- Det är ett blandat program med något för alla. På fredagen blir det mycket för barn och ungdomar och på lördagen mer blandat. Lördagskvällen är för rock & roll-folket.

Jubileumsfesten är inte det enda som händer under året. Säsongen börjar med bakluckeloppis och mopedrally den femte maj. Helgen därpå är det vårfest med Tidaholmsbandet Yellow Cats som spelar. På Gröna Lund hålls också skolavslutningar, seniordans, folkvagnsträffar och gudstjänster.

 

Det var inte säkert att folkparken skulle få se ett 70-årsjubileum. Gröna Lund höll på att förfalla och scenen möglade.
Gunsan höll då tillsammans med flera andra eldsjälar en rockfest som drog in 100 000 kronor och med hjälp av sponsring från företag kunde den rustas upp. Dansbanan fick ett nytt tak, en handikapptoalett och en rejäl uppfräschning under våren 2009.
- Många ställde upp och kämpade för parken. Det var helt otroligt och det är så roligt att parken är fräsch nu.
Abba-besök

 

Den motorburna ungdomen besökte ofta parken med sina amerikanska bilar under 60- och 70-talet. De brydde sig nog inte så mycket om dans men hörde ändå musiken. Det var den tidens stora som de fick höra. Abba besökte parken precis innan de slog igenom stort under 1973. Monica Zetterlund, Owe Thörnqvist, Jerry Williams, Lill-Babs har också varit där. Sven-Ingvars har publikrekordet med 3 000 personer.

 


I planeringsarbetet av jubileet försökte de boka in någon av de artister som spelade i parken förr om åren. Flamingokvintetten och Schytts var upptagna, men de blev eld och lågor över att få spela på Gröna Lund igen.
— De har varit och spelat överallt och minns ändå en särskild park på det viset. Men vi kan kanske starta en ny tradition med kalas på sommaren och då kan de spela.
Gunsan har länge varit på jakt efter bilder från Gröna Lunds storhetsstid.
— Om någon har gamla bilder så är jag intresserad.