Bokstavligt talat är robotarna på väg att invadera vårt samhälle. Inte som en armé på marsch, men de kommer att bli fler i våra hem och som nya arbetskamrater. Oftast osynliga när de byggs in i apparater.

Nyligen varnade fysikern Stephen Hawking för att utvecklingen av smarta robotar kan gå så långt att de tar makten över människorna.

Erik Billing är oroad över vart tekniken kan leda, men inte för samma hot som Hawking varnar för.

Hjälper barn

På Högskolan i Skövde bor robotarna Tjatte, Knatte och Fnatte. Det är tre små människoliknande varelser som ingår i projektet DREAM där forskarna försöker skapa en robot som kan hjälpa barn med autism.

En del i forskningsarbetet på Högskolan i Skövde är att förstå hur en mänsklig hjärna fungerar för att kunna använda den kunskapen för att utveckla robotars förmåga att tänka.

Den tekniska utvecklingen har gått fort, men samtidigt växer insikten om hur svårt det är att med en robot komma nära ett mänskligt tänkande.

– En robot har ingen vilja, konstaterar Erik Billing.

Det är maskiner som följer de instruktioner de fått och det gäller även robotar som har fått förmågan att själva ta in kunskap. Det är långt till robotar som kan lösa problem de inte ställts inför tidigare.

– Oförutsägbara situationer är svåra för robotar.

Släpps ut...

Annons

Hittills har robotarna på industrierna stått i burar, men när deras sensorer och säkerhetsnivå blir bättre kommer de kunna bli våra arbetskamrater - eller kanske ersätta våra arbetskamrater.

Om några år när du går in på ett kafé och ber att få en extra stark cappucino kanske det är robot som tar emot beställningen och lämnar ut en kopp – med ett alltid lika perfekt blad i skummet.

Erik Billing skrattar inte bort det som Stephen Hawking varnar för och för oron att bli ersatt av en robot på arbetsplatsen.

– Det är en fråga man måste ta på allvar, säger Erik Billing.

Under överskådlig framtid tror han inte att robotar kan göra revolt mot människorna. Ett skäl till att han är lugn är att robotar skiljer sig så mycket från människor, ett exempel är att de inte har förmågan att ha ett mål i livet.

Elaka robotar?

Det är främst hur människor använder robotar som oroar Erik Billing.

– Det är inom det militära användningsområdet som de är ett hot.

Erik Billing beskriver hur allt smartare robotar redan nu ersätter soldater i stridsvagnar och flygplan.

För det land eller den krigsherre som har tillgång till tekniken är det lätt att starta ett krig utan att riskera egna soldaters liv. Detta påverkar den politiska situationen och möjligheter att bedriva krigföring.

Vapnen kan självständiga krigare som kan agera och välja ut vilka mål de ska skjuta mot. Vi har sett det på film, men det är en verklighet som tekniskt redan är möjlig.

– Men kan de se skillnad mellan en pojke som håller en pinne och en soldat som håller ett vapen, undrar Erik Billing.

Det är nog en tidsfråga innan kunskapen och tekniken sprids till andra grupper.