Lena Birath i Ulvåker har varit intresserad av att baka sedan barnsben. För tiotalet år sedan utbildade hon sig inom tårttillverkning och vid sidan av sitt vanliga jobb inom it, håller hon nu kurser i sockerkonst och tårtdekoration samt driver bloggen sockersött.se.

– Det är roligt att få experimentera med smaker och dekoration. Jag gillar allt med choklad, förklarar hon.

Lena Birath testar gärna nya recept eller varierar gamla med enkla knep, som att byta mörk choklad mot vit eller ersätta nötter med frukt.

– Man får inte vara rädd att testa. Lyckas det inte första gången, så försök igen. Tänk också på att köpa bra produkter, som choklad med hög kakaohalt. Marsipan av god kvalitet är lättarbetad, tipsar hon.

RECEPT

Jordnötsfudge

2 dl grädde


1,5 dl socker


0,5 dl ljus sirap


0,5 dl mörk sirap


1 dl jordnö..

RECEPT

Jordnötsfudge

2 dl grädde


1,5 dl socker


0,5 dl ljus sirap


0,5 dl mörk sirap


1 dl jordnötssmör


2 msk honung


50 g mörk choklad


1 dl jordnötter

Koka upp grädde, socker och sirap tills kolan klarar kulprovet eller tills den är ca 122 grader (ca 20-30 min). Rör ner honung och jordnötssmör och koka ytterligare några minuter. Rör sedan ner chokladen och ta kastrullen av plattan. Häll upp smeten i en bakpappersklädd form och strö över jordnötter, som du kan trycka dit lite, så de fastnar. Låt stelna i kyl. Skär i lagom stora bitar och förvara sedan i kyl.

Cake pops-tomtar


1 pkt (ca 175 g) Ballerinakex med pepparkakssmak

50 g Philadephiaost


Röd marsipan


Vit choklad

Ca 100 g 
kokos

Krossa kakorna i en mixer eller liknande. Blanda ner philadelphiaosten och rör om tills allt är blandat. Rulla sedan små bollar. Smält vit choklad över vattenbad. Ta marsipan och forma som tomteluvor och gör ett hål längst ner med hjälp av tummen. Stoppa i chokladbollen i hålet. Doppa sedan nedre delen och toppen av tomteluvan i vit choklad och doppa i kokos. Låt stå i kyl tills den stelnar.

Rocky road med vit choklad


400 g vit choklad


20 g smör


1 burk (397 g) kondenserad mjölk


1 tsk vaniljsocker eller ½ urskrapad vaniljstång


2 dl tranbär


2½ dl salta jordnötter


1½ dl salta pistagenötter


1½ dl salta cashewnötter


ca 15 dumlekolor

Dela dumlekolorna i två till tre bitar. Smält samman vit choklad och smör över ett vattenbad. När chokladen är smält, tillsätt kondenserad mjölk och rör tills det blir en jämn smet.

Ta av från värmen och låt svalna lite.

Ta undan lite av nötterna och tranbären och spara till garnering. Rör ner nötterna och tranbären i blandningen och blanda noga.

Tillsätt sist kolorna och blanda samman allt väldigt försiktigt så det inte börjar smälta.

Häll upp i en bakplåtsklädd form, smeten ska bli ca 2 cm tjock. Strö över nötter och tranbär och tryck till så de fastnar. Ställ sedan in formen i kylen och skär i bitar. Förvaras i kyl.

Choklad- och nutellasalami

200 g Digestivekex


150 g Mariekex


2 ägg


75 g smör


30 g Nutella


1 1/2 dl kakao


1 1/4 dl strösocker


1 tsk vaniljsocker

Börja med att smälta smöret. Krossa kexen i en stor bunke och spara lite till "utbakning".
 Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
Forma chokladröran till en tjock, lång rulle. Om smeten är för lös, tillsätt mer krossade kex.

Smula kex och lägg på bakplåtspappret och rulla korven i det. Rulla sedan in korven i bakplåtspapper och lägg in den i kylen.

 Förvara din chokladsalami i kylskåpet (den går även att frysa) och skär upp i skivor när du ska äta.

Juliga dumlesnittar

150 g smör, rumsvarmt


1 1/2 dl strösocker


2 tsk kanel


1 tsk malen kardemumma


1 1/2 msk sirap, ljus


3 3/4 dl vetemjöl


1 1/2 tsk bakpulver

Dumlekolor


Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper. 

Lägg alla ingredienser utom dumlen i en matberedare eller nyp ihop med händerna till en smidig deg.

Rulla ut degen till två längder och lägg på plåten. Väg gärna de två degarna så de blir ungefär lika stora)
. Dela dumlekolorna på mitten och tryck ner i längderna på längden.


Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

 Låt kakorna svalna en aning innan du skär dem i snittform. Förvaras i en burk med lock och går även utmärkt att frysa in.



Marshmallowsrenar


Stora marshmallows


100-200 g mörk choklad


Pretzels/salta kringlor/salta pinnar


Röda Smarties eller Non-stop


Sockerpasta eller marsipan

Klubbpinnar eller grillpinnar

Smält mörk choklad över vattenbad. Sätt på marshmallows på pinnarna. Fyll ett glas med socker.

Doppa marshmallows i chokladen och låt dem rinna av lite innan du sticker ner pinnarna i glaset med socker.

Sätt fast salta kringlor som horn, non-stop som nos och marsipankulor som ögon, ställ in i kylen för att chokladen ska stelna. Om kringlorna inte fastnar i chokladen, lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och lägg marshmallowsen ovanpå. Låt dem ligga tills chokladen stelnat.

Chokladtårta med lingon och kola


2 ägg


2½ dl starkt kaffe eller vatten


2½ dl filmjölk eller yoghurt


1,25 dl matolja

200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)


450 g strösocker (ca 5 dl)


85 g fin kakao (ca 2 dl)


1 tsk bakpulver


2 tsk bikarbonat


1 tsk salt


1/2 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 bakformar, som är 20 cm i diameter.


Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.


I en annan bunke blandas olja, ägg, filmjölk och kaffe. Rör i ca en minut med en visp, jag brukar använda en ballongvisp.


Blanda smeten med de torra ingredienserna och rör i ca 2 minuter tills allt är blandat.


Fördela smeten jämt i de tre formarna.


Grädda i ca 35 minuter mitt i ugnen.


Låt bottnarna svalna helt innan tårtan monteras.

Fyllning

Vispa samman 500 g mascarpone
, 3 dl vispgrädde
 och 120 g socker till en fast kräm. 
Dela sedan upp den i två delar.

Blanda den ena krämen med 1,5 dl rårörda lingon. Blanda den andra krämen med 1 dl dulce de leche. Jag köpte en burk färdigkokt dulce de leche, men man kan givetvis koka själv, genom att sjuda en oöppnad konservburk med kondenserad mjölk i vatten i två till tre timmar (Obs! Se till att burken täcks helt av vatten).

Choklad- och kanelfrosting 


Vispa samman 300 g smör och 2 dl florsocker samt 2-3 tsk kanel i ca 5 minuter med elvisp.
 Smält 300 g mörk choklad över vattenbad. Låt den svalna till ca 35 grader innan den vispas ner i smörblandningen.

Montering


Fyll gärna tårtan i springformsringen. Börja med en chokladbotten och lägg på lingongrädde, sedan nästa chokladbotten. Fyll med kolagrädden och lägg sedan på den tredje bottnen. Ställ tårtan i kylen i ca 20 min. Ta ut tårtan och ta bort ringen runt tårtan. Lägg på frostingen och dekorera med valfria tillbehör.

Det kan vara fint att lägga på några lingon på tårtan som är rullade i socker eller om man gör dekorationer i sockerpasta eller marsipan.

Låt gärna tårtan stå framme i ca 20 min före servering, så hinner frostingen mjukna lite och smakerna komma fram.

Jul