Den 71-årige mannen har sålt sitt medel till en mängd cancersjuka personer i nordvästra Skåne, för 6000 kronor flaskan har han levererat hemkok på björk mot löfte om bot och bättring.

Fakta: Har du köpt?

Har du köpt mannens medel? Vi vill gärna komma i kontakt med dig. Mejla till reportern Joakim Bj..

Fakta: Har du köpt?

Har du köpt mannens medel? Vi vill gärna komma i kontakt med dig. Mejla till reportern Joakim Björck på joakim.bjorck@hd.se eller ring 0727-28 93 65. OBS: du kan vara anonym!

Flera av hans kunder har polisanmält mannen. Dessutom har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort åtalsanmälan om brott mot patientsäkerhetslagen (tidigare kvacksalverilagen).

Hans Åkesson, kammaråklagare i Helsingborg, har hållit förhör med mannen och delgivit honom misstanke om bedrägeri.

– Förundersökningen mot honom är i det närmaste klar. Jag var i färd med att fatta beslut om åtal. Men nu har ju uppgifter kommit fram om att han fortsätter sin verksamhet. Vi får se hur vi ska gå vidare, säger Åkesson.

Huruvida den avslutade förundersökningen ska utökas med misstankarna om fortsatt brottslighet i Skaraborg, eller om ärendet kommer att skickas vidare till kollegorna i Skövde, återstår att se.

– Men just nu tror jag nog det bästa vore om det är personal härifrån som sköter utredningen. Inte minst är lagstiftningen kring det som kallas kvacksalverilagen lite speciell, det är frågor som polis och åklagare inte hanterar dagligen.

Så många har lurats

Detta har HD tidigare avslöjat:

*Mannen står hemma i köket i Viken och gör ett avkok på björk..

Så många har lurats

Detta har HD tidigare avslöjat:

*Mannen står hemma i köket i Viken och gör ett avkok på björk. I hälls flytande silver samt ett antal okända tillsatser.

*Han har sålt medlet till tiotals cancersjuka personer i nordvästra Skåne mot löftet om bot och bättring. Flera av dem, eller deras efterlevande, har berättat om hur de lurats på tiotusentals kronor och på vad de trodde var ett sista hopp. Försäljningen har pågått i minst tio år och omsatt hundratusentals kronor.

*Karolinska Institutet gjorde tester på medlet 2005-2006. Effekterna som mannen hänvisar till uppnåddes enbart i provrör. Och det var främst tillsatserna – inte björkkoket – som i olika grad hämmade cancercellernas tillväxt. Forskarna avfärdade honom som en kvacksalvare och avbröt tidigt samarbetet.

*Mannen saknar helt vetenskapliga bevis för att medlet har effekt på cancer i människokroppen. Det är inte godkänt som läkemedel och får enligt lag inte saluföras som sådant. För detta krävs flera års studier på möss och människor till en kostnad av upp till en miljard kronor.

*Läkemedelsverkets analyser visar att hemkoket inte innehåller någon av de 5 000 svenska och utländska läkemedelssubstanser, med farmakologisk effekt, som finns i laboratoriets register. Pulvret som kunder uppmanats att blanda i är identifierat som svavelföreningen MSM, som säljs i hälsokostbutiker.

Tidningen Helsingborgs Dagblad har med en rad artiklar satt hård belysning på mannen. I ett flertal artiklar har de berättat om hur drabbade patienter betalat stora pengar för ett medel som, enligt forskarna, inte har någon bevisad effekt.

Efter att tidningen skrivit om mannen har denne flyttat på sig. Nu riktas istället blickar mot Tidaholm. I en bostad skriven på hans särbo säljs medlet till sjuka personer från staden med omnejd.

Helsingborgs Dagblad leder detta i bevis genom att ringa till bostaden. Mannen svarar. Tidningens reporter presenterar sig med påhittat namn och påstår att hennes pappa, bosatt i trakten, drabbades av tjocktarmscancer i våras. Trots operation och behandling med cytostatika har tumörerna kommit tillbaka. Läget är mycket allvarligt.

Vi har nu fått höra att folk i trakten köpt medlet av honom. Hoppet tänds. Kan han även hjälpa oss?

Annons

Jodå, vi har kommit rätt. Det gör Xxxx med ens klart under det bandade telefonsamtalet. Sättet han sedan säljer in sitt medel på är identiskt med det som köpare i NV-Skåne vittnat om:

Mannen presenterar sig som "forskare". Han har tagit fram ett medel, direkt från naturen och utan biverkningar. Medlet höjer immunförsvaret så mycket att de "dåliga cellerna" försvinner från kroppen. Ja, cancern dödas.

Många tidigare köpare har blivit botade från cancer, svarar han på en direkt fråga. De har levt länge därefter. "Vår" cancersjuka person ger han om inte ett löfte så i alla fall stora förhoppningar:

– Om jag säger så här: min egen pappa fick mag- tarmcancer, levercancer, prostatacancer, och han fick detta (medlet) och han blev bra. Och många andra har blivit bra.

Den bedrägerimisstänkte fortsätter också att använda Karolinska Institutet i Stockholm som ett starkt säljargument. Han hävdar att forskare där gjort tester som visat att hans medel har en kraftigt hämmande effekt – 65 procent – på cancer.

– Det finns inget annat i världen som jag vet som har en större hämningsprocent, och det säger Karolinska också, säger han.

Sanningen är att Karolinska Institutet har avfärdat honom som kvacksalvare.

Mannen bekräftar också att "en del" personer i Tidaholm har köpt medlet. Också här finns det de som har blivit botade, hävdar han.

Kvacksalveriet i Skaraborg har inte bara pågått under den skånska polisens utredning, utan i minst ett års tid i Skaraborg.

– Jag blev erbjuden medlet förra året, berättar en cancersjuk person som vill vara anonym och som valde att avstå från att köpa det.

HD skriver: Han "är direkt beredd att sälja medlet till oss. Vi är välkomna till honom i Tidaholm för att göra affär.

– Då får jag ju blanda till det här, och sedan får ni komma och hämta det.

Prisnivån känns igen; 3 500 kronor för en flaska. Denna räcker cirka tre veckor. Han berättar att man måste dricka det två gånger om dagen i minst ett halvårs tid, kanske i ett helt år. Han säljer också ett pulver som ska röras i medlet.

Vatten värt

Han vill alltså ha tiotusentals kronor – för ett hemkok som bara är vatten värt. Och ge ännu en cancersjuk person ett falskt hopp.

"Senare återkommer vi och berättar att det i själva verket är Helsingborgs Dagblad han har pratat med. Vi säger att vi genom det tidigare samtalet kan bevisa att han fortsätter att sälja sitt värdelösa hemkok mot stora förhoppningar att det botar cancer. Vi refererar också till hans påstående att personer har blivit botade. Vad har han för kommentar till det?"

– Du är inte klok, säger mannen bara och lägger på luren.

JOAKIM BJÖRCK

joakim.bjorck@hd.se

042-489 93 65

ELIN ANDERSSON

elin.andersson@hd.se

BÖRJE ANDERSSON

0500 - 78 48 52

borje.andersson@vgt.se