Annons

Therese Bohman, skribent, krönikör och recensent, gav nyligen ut sin andra roman, som heter Den andra kvinnan. Hon berättade att hon tycker det är en utmaning att ta upp floskler och företeelser som redan har blivit omskrivna, och skriva något nytt om samma historia. Bokens handling liknar på många sätt kiosklitteraturens Vita Serien men är betydligt mer förfinad i sitt uttryck. Bohman har lagt ner mycket omsorg om detaljer som kläder och hygienartiklar, och beskriver till exempel huvudpersonens arbetskläder med säregen precision. Efter uppläsningen av ett par stycken i boken fick hon kommentarer från publiken om just om detta, och att man skymtar ett klassperspektiv mellan raderna i huvudpersonens tankar. Therese Bohman har flera författare som förebilder och inspireras av litteraturen från slutet på 1800-talet och framåt, särskilt arbetarskildringar.

UKON är poet och författare men även psykolog och psykoterapeut. Han har publicerat en lång rad böcker, såväl faktaböcker som diktsamlingar och antologier. I somras kom hans roman Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek som handlar om den engelske 1500-talskungen Henrik den åttonde. Intresset väcktes genom en turistbroschyr vid en resa för cirka 4,5 år sedan, berättade UKON, och sedan dess har han hållit på och skrivit på den historia som kvällens publik fick höra en kort uppläsning ur. Egentligen är inte kungen själv som person så intressant, funderade han. Det är mera hans maktposition och hur omgivningen måste förhålla sig till honom som är fascinerande. Enligt UKON själv är detta en skruvad och fabelaktig historia som han nästan inte förstår själv.

Nu gör Mångsidiga Måndagar alltså ett juluppehåll, och kommer tillbaka till våren med nya varierade program på måndagskvällarna. Några spännande punkter är redan planerade men mycket är också på gång. Sista måndagen i januari börjar terminen.