Riksstämman genomförs vartannat år. Under stämman bestäms inriktningen för organisationen de kommande två åren och en ny styrelse väljs. På plats under de två dagarna är runt 300 personer i form av ombud från landets lottakårer, åhörare samt inbjudna gäster.

Annons

Kronprinsessan Victoria är frivilligorganisationens beskyddare och var därmed speciellt inbjuden till detta extra högtidliga tillfälle. Hon anlände till Skövde stadsteater strax före 16-tiden på lördagen, vederbörligt iklädd Svenska lottakårens egen högtidsuniform.

På plats välkomnades hon av i tur och ordning rikslottachefen Annette Rihagen, riksordförande Åsa Lindestam, vice ordförande Barbro Isaksson samt andre vice ordförande Malin Andersson. Därefter följde en vandring genom stadsteaterns foajé där kårens medlemmar hade möjlighet att på nära håll hälsa på kronprinsessan, innan det var dags för deltagarna att ta plats inne i teatersalongen. Allt till för sammanhanget väl vald musik framförd av Hemvärnets musikkår Skaraborg.

På programmet under de närmare två timmar långa firandet stod därefter ett tal av landshövding Lars Bäckström, utdelning av pris till bäst rekryterande lottakårer, ett tal av rikslottachefen, en jubileumsfilm med tidigare rikslottachefer samt en avslutande medaljutdelning av Sveriges lottakårers kungliga förtjänstmedalj i guld till sex personer.

Efter det officiella programmet i stadsteatern fortsatte därefter kvällen med jubiléumsmiddag i Valhall och under söndagen hålls stämman med bland annat val av ny styrelse och ny rikslottachef som två av huvudnumren.