Annons

Villaägare i flera bostadsområden, bland annat Lunden, har den senaste tiden uppmanats att hjälpa utsatta barn i Baltikum. På lappar som läggs brevlådor vill Auri för människor AB (bolagets fullständiga namn) få skövdeborna att skänka kläder, skor, handväskor, bälten och underkläder. Hjälpen ska enligt företaget gå till dem som verkligen är i behov av hjälp. Enligt företaget, som har sitt fäste i Skärholmen utanför Stockholm, sysslar det med hjälp till behövande i Baltikum.

 


På de utdelade reklambilden ges instruktioner om att de boende ska lägga de saker de vill skänka i plastpåsar och ställa dessa på vägen för avhämtning i dag, tisdag.
Inga telefonnummer eller kontonummer nämns.
Flera boende i Skövde har uttryckt oro för att företagets verksamhet är oseriös och att företrädarna skor sig själva ekonomiskt snarare än hjälper utsatta.
När Skövde Nyheter på måndagen vid två tillfällen ringde upp företagets grundare och enda styrelseledamot Aurimas Janulevicius var han ovillig att svara på några frågor och lade på luren.
 

 

På Svensk Insamlingskontroll är Auri ingen ny bekantskap. Kanslichefen Eva Birath som är den enda som får uttala sig för media var på måndagen sjuk varför föreningen hänvisade till en intervju i Eskilstuna-Kuriren.
För två månader sedan bedrevs en liknande insamling av Auri i Eskilstuna som nu är fallet i Skövde.
Då uppmanade Eva Birath till försiktighet.
- Det finns all anledning att hissa varningsflagg när enskilda företag ger sig ut för att ha behjärtansvärda ändamål, sa hon till Eskilstuna-Kuriren.
Registrerade humanistiska organisationer har alltid ett kontonummer som börjar med 90 och kontrolleras regelbundet. Något sådant har inte Auri för människor AB som registrerades som företag så sent som i december förra året.
Att företaget dessutom är ett aktiebolag är en "varningssignal".
- Ett aktiebolag har alltid vinstintresse, sa Eva Birath i mars.
Hon uppmanar personer som vill vara generösa att endast skänka till organisationer som de känner väl till.
Att samla in kläder på det sätt som Auri för barn gör är inte olagligt.
Enligt företagets presentation ska det bedriva städverksamhet i lägenheter och villor för privatpersoner och samla donationer för fattiga barn från Baltikum och därmed förenlig verksamhet.