Familjecentralen bedrivs i samverkan mellan socialförvaltningen och Primärvården. Verksamheten utvecklades i oktober 2011 med en Unga föräldrar grupp som riktar sig till de som väntar eller har fått barn och där någon av föräldrarna är upp till 22 år.
De träffas varje onsdag i lokalerna på Timmervägen. Hittills har 13 mammor och en pappa deltagit. Fem, sex av dem träffas regelbundet.
Angelika Gustavsson har varit här varje gång, utom en gång då William var sjuk.
– Gemenskapen och att barnen får träffas är det viktigaste, tycker hon.

Förskollärare Monica Stomberg-Adolfsson, Angelika Gustavsson med sonen William och Gunilla Mujagic, samordnare på familjecentralen Symfoni.

Annons


Innan hon kom hit satt hon mest ensam hemma och glodde, som hon uttrycker det.
– Jag hade inga kompisar i samma situation och min sambo jobbade. Mamma kom ibland, men det är inte samma sak.
Angelika kände att hon började må psykiskt dåligt av att sitta isolerad.
– Nu har jag fått ett helt nytt kontaktnät med mammor och bebisar och mår jättemycket bättre. När jag tänker tillbaka på hur det var då undrar jag vad som kunde ha hänt om jag inte kommit hit.
19-åringen säger spontant att hon längtar hit och ser fram emot varje onsdag.

Angelika Gustavsson och sonen William bröt isoleringen när de hittade gruppen Unga föräldrar och stortrivs.


Jennifer Melker är 21 år och har liknande erfarenheter. Hon är inflyttad Skövdebo och kände ingen.
– Allt var nytt och jag hade inte råd att åka och besöka min familj så ofta heller. Visst, jag hade jobbat lite efter gymnasiet men inte alls tillräckligt länge för att få a-kassa eller ens åldern inne för att få den.
Hon förklarar att det inte var lätt att leva på mindre än 3 000 kronor i månaden.
– Men att göra abort för att man inte har pengar kom aldrig på frågan. Min sambo och jag älskade vårt barn i samma sekund vi visste att jag var gravid. Mina kompisar ville inte umgås med någon som inte kunde festa så jag glömdes snabbt bort.

 


Månaderna gick med magen som växte och med det en massa frågor och funderingar.
– I min omkrets var de först inte så glada med tanke på att jag inte hade jobb. Nu älskar alla honom, men det hade känts bra att ha haft deras stöd under graviditeten också, säger Jennifer.
Men så hittade hon till familjecentralens Unga föräldrar.
– Det var jättenervöst första gången jag kom hit. Men det gick över lika fort. Det är riktigt hemtrevligt och mysigt och jag är innerligt tacksam för att gruppen finns.
Hur är det att vara ung mamma?
– Det är underbart! Men visst finns det svårigheter, som det här med inkomst när man saknar akademisk utbildning. Men jag kommer att plugga senare, säger Angelika Gustavsson.