En ekonomiskt liten men principiellt viktig fråga gäller en besparing på 22 miljoner, som i praktiken kommer att lägga ner de tre svenska instituten i Rom, Atén och Istanbul 2016-2017. Det är ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, som i budgeten lägger förslaget, säkert med stöd av departementschefen Gustav Fridolin.

Annons

Jag har inte hittat någon kommentar, som säger att detta är ett bra förslag. Om det genomförs kan svenska arkeologer glömma att bedriva någon form av fältstudier i dessa tre länder. Institutet i Istanbul fick tidigare ekonomiska förstärkningar för att fortsätta sitt arbete i kontakterna med Turkiet, Mellanöstern och Centralasien, där det nu händer mycket med konsekvenser för världen och Sverige. Med tanke på flyktingströmmarna från Syrien låter detta inte vettigt.

Det var i institutet i Istanbul, som den svenske generalkonsuln Ingemar Karlsson åren 2001-2008 gjorde banbrytande insatser för att öka vår förståelse för den islamiska kulturen och religionen och hans böcker om detta är nu kurslitteratur vid våra universitet och högskolor. Om budgeten hade lagts för 10 år sen med samma innehåll hade hans arbete aldrig kunnat ske.

Andra länder öppnar nya Medelhavsinstitut, men om Sverige lägger ner våra framstår vi som ett provinsiellt land i Europas utkanter med en nedprioritering av humaniora och kultur. Begreppet bildning blir satt på undantag men detta kan väl ändå inte vara regeringen Löfvens önskan?

Lars Hjertén (M)