– Dani Alves är lätt att prata med medan Messi är blyg och inte så snacksalig, säger 30-åringen som har sin bas i Barcelona och varje vecka träffar några av världens bästa fotbollsspelare.

Fakta

Civilstånd: Varierande. Intressen: Att lära mig nya saker. Äter helst: Vegetariskt, annars de..

Fakta

Civilstånd: Varierande. Intressen: Att lära mig nya saker. Äter helst: Vegetariskt, annars det mesta. Ser på tv: Har faktiskt ingen tv, men jag streamar fotboll och hänger på SVT Play en del. Lyssnar på: Mina föräldrar. Och just nu på mycket fransk hiphop. Drömmer om: Nya utmaningar alternativt lite mer sömn. Bästa egenskap: På ett professionellt plan att jag kan jobba hur mycket som helst när jag tycker att det är roligt. Sämsta egenskap: Har ganska dålig karaktär och tröttnar snabbt på saker. Det här är min dag: 10.00 Går upp och drar ett varv på spanska sportsajter för att se vad det snackas om på matchdag. Skriver nyheter till Aftonbladets webb och bloggar lite. 15.00 Tar en promenad upp till Park Güell med brorsan som är på besök och försöker koppla bort jobb i några timmar eftersom jag vet att det blir ett långt race på natten. 19.00 Äter tidig (med spanska mått mätt) middag för att stå mig under matchen. Drar ett varv till på nätet och börjar twittra i gång matchuppladdningen. 21.00 Delar en taxi med en kollega till Camp Nou. 21.50 Intar med sedvanligt små tidsmarginaler min plats på pressläktaren. 22.00 Kollar match och twittrar parallellt. 00.00 Lämnar ett blogginlägg till Aftonbladet på slutsignal och springer ner i pressrummet där de båda tränarna samt spelare från båda lagen möter medierna. 02.30 Har lämnat nyhetstext och krönika från matchen och stänger ner datorn. Går och lägger mig.

Det är snart två år sedan jag skrev om Johanna Frändén första gången. Det har hänt en del sedan dess. Hon bor förvisso kvar i Barcelona och är alltjämt fotbollsskribent för Aftonbladet med bland annat en populär blogg. Skillnaden är att hon nu också gjort sig ett namn genom tv-rutan. Det började med att hon, tillsammans med André Pops och Ola Andersson, utgjordes SVT:s studio på hemmaplan under fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Därefter har hon varit ett ständigt inslag i Fotbollskväll på måndagar via länk från ett tak på ett tv-hus i Spanien.  
– Tv ger en helt annan genomslagskraft än artiklar i tidningen. Hela sommaren 2010 var det stor uppståndelse, annars märker jag inte mycket av det under min vardag i Spanien. Jag känner att jag har fått tv-erfarenhet, nu vet jag vilka kameror jag ska titta i. Men jag är ju bara där som expert, det är mer att tänka på för programledaren.  

Annons

För den breda massan har hon den senaste tiden blivit känd tack vare sitt deltagande i På spåret där hon tävlar ihop med kulturella mångsysslaren Carl Johan De Geer, kanske mest känd för att vara den som gjorde barnprogrammet Tårtan.
– Jag visste inte speciellt mycket om honom, men så fort jag fick reda på att vi skulle tävla ihop så köpte jag hans självbiografi för att ha koll. Vi har hållit kontakten efter inspelningarna. Det är nästan exakt ett år sedan jag fick frågan första gången om att vara med i På spåret. Jag velade länge innan jag tackade ja.
Och det ångrar du inte?
– Nej, även om det är mycket ångest och en otrolig nervpärs. Det är synd att säga att det är roligt. Inför VM-sändningar kunde jag läsa på, men här riskerar jag att säga något helt vansinnigt.
Första resan gick till Skara, staden du växte upp i. Hur kändes det?
– Det hade jag verkligen inte trott. De hade sagt innan att man inte skulle åka till någon stad man har koppling till... Vi klarade det i alla fall på sex poäng.

Trots sina meriter är Johanna inte mest berömd från den byn hon kommer ifrån. Hon är nämligen uppvuxen i Lerdala, precis som Marcus Hellner. Eftersom det skiljer fyra år mellan dem har de aldrig umgåtts särskilt mycket. Johanna försöker åka hem och hälsa på mamma och pappa så ofta som möjligt. Så sent som förra helgen blev det ett kort besök i Lerdala och Skövde. Och i söndags var hon med som gäst i Canal Plus sändning från spanska fotbollen.
– Jag vet inte om jag skulle vilja göra tv på heltid. Det är ett helt annat medium. Jag trivs bra som det är nu med en del inhopp.

Förutom fotbollsjobb har hon gjort en del program för utbildningsradion, Nyheter på spanska. Hon är inne på sitt tredje år i Barcelona och har flyttat runt en del i staden – just nu bor hon nära Sagrada Familia.
– Halva mitt vuxna liv har jag bott utomlands. Utöver Barcelona även i Rom, Paris och London. Favoritstaden är Rom, som jag mycket väl kan tänka mig att återvända till. När jag bodde där spelade jag själv fotboll i ett lag. I Barcelona är det ännu inga som försökt värva mig.

Johannas förebild är Kristina Kappelin, som hon har träffat flera gånger i Rom.
– Drömmen vore att bli som hon. Hon har en bra spridning på sina arbetsuppgifter, blandar nyheter, sport och politik.
När Zlatan Ibrahimovic spelade i Barcelona 2009/10 gick det i ett för Johanna. Redaktionen i Stockholm skrek efter nyheter om allt som rörde Zlatan.
– Nu är det betydligt lugnare, mindre stress. Konkurrensen är inte densamma nyhetsmässigt och numera skriver jag mer krönikor. Det var ett viktigt år för mig, men jag saknar det inte.  

Under tiden i Katalonien vägrade Zlatan konsekvent att prata med Sportbladet. En bojkott han avbröt så fort han flyttade tillbaka till Milano.
– Ja, det var inget personligt mot mig. Jag har pratat med honom efter det vid matcher i Italien.  
I onsdags satt hon på Camp Nou och såg El Clásico, returmötet i cupen. Annars vet hon inte vad som händer med sin egen framtid. Hon tar, liksom spelarna, ett år i taget och trivs med att leva i nuet. Kanske blir det aktuellt med jobb åt SVT under sommarens EM-slutspel.