Idag är sorgen efter Erik på ett annat sätt berättar Ulrica. Men de första åren var helt fruktansvärda.

Barncancer i siffror

1982 överlevde 2 av 5 drabbade barn

2013 överlevde 4 av 5 drabbade barn

I år väntas 300 barn att..

Barncancer i siffror

1982 överlevde 2 av 5 drabbade barn

2013 överlevde 4 av 5 drabbade barn

I år väntas 300 barn att drabbas av cancer.

10 familjer i Skaraborg kommer ta emot ett sådant besked.

2 av dem kommer att förlora ett barn.

Barncancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1-14 år.

Cancerformer hos barn:

30% Leukemi

27% Hjärntumörer

12% Lymfom

9% Sarkom

6 % Neuroblastom

6% Njurtumörer

10% Övriga

Barncancerfonden har en nollvision när det kommer till barncancer och dödlighet.

Inget barn ska behöva koppla ihop döden med ett cancerbesked.

– Det går så snabbt när ett barn insjuknar, på bara några dagar rycks allt upp. Det är slut på skola och fotbollsträning och plötsligt befinner man sig på ett sjukhus där någon annan bestämmer allting.

Hastigt förlopp

Det var 2003 som Eriks idrottslärare uppmärksammade att han hade problem med balansen. Efter att ha kontaktat vårdcentralen så tog det bara några få dagar innan han fick sin diagnos. Hjärntumören gjorde att familjen redan efter ett halvår insåg att det inte skulle gå vägen. Ett år efter diagnosen fanns inte Erik längre.

– När ett barn dör kan efterverkningarna på anhöriga och syskon ta över 10 år. Jag var vid graven för någon vecka sedan och det är så mycket tankar fortfarande. Hur skulle han ha sett ut idag och vad hade han gjort?

Syskon glöms bort

När ett barn insjuknar i cancer vänds hela familjens liv upp och ned. Risken är då stor att friska syskon hamnar helt i skymundan.

– Eriks syster Ellen har mått väldigt dåligt. Det är så viktigt att se till att det finns vänner och släktingar som kan fånga upp syskonen i det krisläge som uppstår, säger Ulrica Johansson.

Ellen fick en syskonstödjare som hon än idag har kontakt med.

Glöm inte de som klarar sig

Även om fokus i Barncancerfondens insamlingar ofta handlar om att forskningen och vården ska bli bättre så att färre ska behöva dö så överlever ändå flertalet som drabbas.

Annons

– Men många gör det med en rad biverkningar av den tuffa behandling de gått igenom, speciellt vid hjärntumörer, berättar Ulrica.

Det kan handla om koncentrationssvårigheter och trötthet. Därför jobbar forskningen även mycket med att förfina sina behandlingsmetoder och med eftervården.

Idag räknar man med att omkring 3000 personer i Sverige lever i sviterna efter sin barncancersjukdom.

Började engagera sig

Efter Eriks död ville Ulrica, som i grunden är dietist och gastronom, själv göra något för alla barn som insjuknar årligen. Med boken "Lustfyllda mellanmål" arbetar hon med både cancerpatienter och deras anhöriga för att skapa bra mataktivteter för sjuka barn på kliniker och sjukhus runt om i landet.

Ulrica har också varit med i flera insamlingar till Barncancerfonden och nu är det dags för nästa projekt.

Walk of hope

Söndagen den 28 september anordnas eventet för första gången i Skövde. Bland annat så kan den som vill bidra till barncancerforskningen vara med och gå en valfri sträcka på Billingens friluftsområde mellan 10-12, eller delta i tipspromenad. Friskis och svettis Skövde kommer också att anordna fyra olika träningspass som man kan delta i.

– Startavgiften ligger på 50 kronor per person eller 150 per familj. Man betalar via barncancerfondens hemsida, eller löser startavgiften på plats, berättar Ulrica Johansson.

Målet är att samla in minst 25 000 kronor.

– Tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad för många barn som drabbas av cancer och deras familjer, säger Ulrica.

Hon hoppas nu på att många ska ta chansen att både motionera och bidra till en bättre vård och att fler barn överlever.