Jämförelsen med Filip och Fredrik är oundviklig. Den blir inte mindre relevant när det visar sig att programledarparet har ungefär samma sätt att prata och fylla i varandras meningar som Knatte, Fnatte och Tjatte. Kanske blir det så när man både jobbar ihop och är nära kompisar.
- Vi pluggade och bodde i Skövde i tre år, mellan 1997 och 2000. I alla fall jag, säger Erik Ekstrand.
- Nej du gick här 1998 till 2001. Det var jag som gick 1997 till 2000, rättar Mats "Mackan" Edlund .
- Okej, okej.
Båda läste mediautbildningen på Högskolan och träffades på en fest där de satt och skämtade. De blev vänner, började att göra radio tillsammans och sedan har det fortsatt med humor i både radio och tv.
Nu visas säsong två av deras programserie, "99 nya saker man måste göra innan man dör" i TV6, och Erik och Mackan befinner sig därför på Kråks skjutfält för att köra stridsvagn.
- Det känns mycket obehagligt att vara tillbaka i Skövde, med tanke på att jag inte fullföljde utbildningen, säger Mackan bekymrat.
Han hade en inlämningsuppgift kvar för att få alla poäng i sin "fil kand i berättarteknik", men den blev aldrig inlämnad. Och nu betyder Skövde ångest och dåligt samvete.
Dessutom är han skotträdd, vilket kanske är mindre bra när man ska skjuta med stridsvagn.
- Jag älskar när det smäller, säger Erik glatt, och berättar vidare att han särskilt minns alla bra pizzerior från studietiden i Skövde.
- Jo, de hade goda pizzor här, håller Mackan med.
Programserien går ut på att Erik och Mackan gör en lista på 99 saker man måste göra innan man dör och sedan genomför de listan. De har badat i bearnaisesås, gått på lina mellan två höghus, sprängt en fett- och bajspropp i kloakerna och druckit en Manhattan, på Manhattan. Samt ytterligare 194 sanslösa "måsten".
- Grejen är att göra saker så att man kan bräcka alla resten av livet, säger Erik när han ser min lite undrande min.
- En gång var vi ett gäng på tåget mellan Åre och Stockholm som satt och snackade om drömsaker att göra, och det var hela tiden en snubbe som hade gjort allting. Vad vi än sa. En kille ville åka stridsvagn, ja då hade snubben gjort det. En tjej ville dyka med en vithaj, ja då hade han såklart gjort det också, säger Mackan.
- Men nu har vi gjort allt det där och mer, säger Erik och ser fram emot att kunna bräcka sina barnbarn i framtiden.
Vad är det läskigaste ni gjort hittills?
- Hoppa fallskärm i Litauen utan instruktör, svarar Erik snabbt utan att blinka.
- Bungyjump var otäckt också, tillägger han.
- Och du var väldigt rädd häromdagen när vi skulle spränga en husvagn, säger han till skotträdda Mackan - som för övrigt var den ende av dem som gjorde lumpen.
Hela förmiddagen har ägnats åt en rigorös säkerhetsgenomgång men nu är det skarpt läge. Filmteamet ropar, det är dags. Erik och Mackan ska ut och åka stridsvagn.
 

Fakta

Erik och Mackan Erik Ekstrand, född 1979 i Östersund, uppvuxen i Sveg. "Mackan" Edlund, född 197..

Fakta

Erik och Mackan Erik Ekstrand, född 1979 i Östersund, uppvuxen i Sveg. "Mackan" Edlund, född 1975 i Stockholm, uppvuxen i Linköping.      Produktion i urval: Erik & Mackan - Hela och rena (2008), Erik & Mackan - Snygga och smärta (2008), Herre på täppan (2009-), Hål i väggen (2009), Guldfeber (2010), Gumball 3000 med Erik & Mackan (2010, 2011), 99 saker man måste göra innan man dör (2011) samt 99 nya saker man måste göra innan man dör (2011). Mackan, vad är det bästa och det sämsta med Erik? - Det bästa är att han är väldigt trevlig och snabbtänkt. Om man har en dålig dag peppar han med bra energi. Det sämsta är väl att han tar så mycket plats. Erik, vad är det bästa och det sämsta med Mackan? - Han är trevlig, han tar inte så mycket plats och han kan bära saker. Det sämsta är att han trots allt faktiskt tar en del plats, jag hade ju gärna haft hela scenen för mig själv.