Polismannen jobbar i Skaraborg och har tjänstgjort i över 30 år.
 Vid flera tillfällen har han löst saker efter eget huvud och detta döms han nu för.

Det mest flagranta är när en kvinna i januari förra året kom in till polisstationen med en faktura och ville göra en polisanmälan mot den som skickat fakturan, eftersom hon ansåg sig lurad. I stället för att ta upp en anmälan ringde polisen upp personen och fick denne att dra tillbaka fakturan. Därmed begick han tjänstefel.

Vad han inte visste var att samtalen avlyssnades eftersom polisen spanade på honom. Alla tre samtal som polisen ringde finns därmed sparade, och i det andra har polisen kollat upp mannen.

Annons

"Jag gick och titta, du har en massa anmälningar mot dig, fick ta bort detta. Helskotta vad de har anmälningar mot dig om fakturor" säger polisen i samtalet, vilket innebar att han bröt mot tystnadsplikten.

Polisen döms även för tjänstefel vid ett tidigare tillfälle, i oktober 2012, då en kvinna ville anmäla att hennes före detta man strök omkring utanför hennes hus. Hon ska också ha sagt att han hade slagit henne tidigare. Inte heller denna gång upprättade polisen någon anmälan, utan ringde i stället upp mannen och sade till honom att sluta.

Polisens förklaring är att kvinnan inte gjorde någon konkret anmälan, och att han inte kände hennes före detta man som våldsbenägen.

Det tredje brottet polisen döms för är bokföringsbrott, eftersom han inte skött bokföringen i det företag han har.

Fjärde brottet handlar om dataintrång, eftersom han varit inne och slagit på sig själv i polisens register.

Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Egentligen är straffvärdet fängelse, enligt Skaraborgs tingsrätt, men hänsyn tas till att brotten fått stor medial uppmärksamhet, och att polisen dessutom riskerar avsked.