Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde kommun: Viktigt att ge stöttning till näringslivet i ett tufft läge

√ Så ska kommunen stötta näringslivet √ Extra pengar till Next Skövde √ Var tionde kommunanställd hemma från jobbet. Det var budskapet från kommunledningen vid en presskonferens. Se presskonferensen här.

Vid presskonferensen medverkade kommundirektör Tomas Fellbrandt, kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) samt kommunalråden Johan Ask (S) och Ulrica Johansson (C) och näringslivschefen Ramona Nilsson. Temat för konferensen var hur kommunen agerar såväl internt som externt i det rådande läget.

Beskedet från den samlade skaran var inledningsvis att läget är under kontroll under rådande omständigheter.

– Arbetet löper på enligt de planer och riktlinjer som är beslutade och vi har hittills inte behövt ta några särskilda politiska beslut med anledning av den nuvarande situationen, berättade kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

– Att se det arbete och den professionella hanteringen som sker i hela organisationen bidrar till att ge med väldigt mycket trygghet. Jag vill verkligen tacka för ett bra jobb som utförs av alla tjänstepersoner, sade Jonsson.

Samla resurserna

Oppositionsrådet Johan Ask (S) underströk att det nu handlar om att gå samman och jobba för samma mål.

– Det är otroligt viktigt att vi samlar våra resurser och jobbar tillsammans nu och gör allt vi kan för att ta oss igenom den här situationen.

– Vi har det gemensamma målet att bibehålla verksamheten så intakt som det bara går och att minska smittspridningen så att det finns en möjlighet att hantera den på ett bra sätt, sade Ask.

Det kommunala arbetet leds av en ledningsgrupp som normalt sett brukar samlas varannan vecka. Gruppen med Lena Friberg i spetsen har nu möten varje dag där man uppdaterar sig om det aktuella läget.

– Allt händer mycket snabbt nu. Vi får fortlöpande påbud som vi ska förhålla oss till. Det handlar om att koordinera arbetet i den kommunala organisationen där runt 5 000 personer ingår. Kommunen har viktiga verksamheter som påverkar nästan alla Skövdebor, sade kommundirektören Tomas Fellbrandt.

– Framförallt har vi extra koll på samhällskritiska funktioner som vatten, el och avlopp och vi vet också att de utsatta grupperna måste värnas mest, tillade han.

Ökad frånvaro

Hittills har det mesta fungerat bra och som vanligt tillstod kommundirektören. Klart är dock att man märker av en ökad sjukfrånvaro i de kommunala verksamheterna som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer på ökade krav på friskhet för de anställda.

Beskedet under presskonferensen var att runt tio procent av kommunens personal för närvarande är sjukskriven.

– Det märks att folk är sjukskrivna och det är bra, man ska vara frisk när man går till jobbet och barnen ska vara friska. Men det påverkar våra sjukskrivningstal, sade Fellbrandt.

– Samtidigt vet vi att det här bara är början av den här pandemin och att det kommer att belasta våra verksamheter i ökad grad framöver. Och det är egentligen den planeringen vi håller på med nu. Vi försöker förutse vad som händer om tre-fyra veckor.

Stöttar företagen

Men kommunen jobbar inte bara med att se till att de egna verksamheterna fungerar. Man har även fortlöpande kontakt med näringslivet som drabbats hårt och som behöver stöttning under rådande omständigheter.

– Vi jobbar för att hjälpa företagen att ta sig igenom den här situationen, de har det väldigt svårt just nu, sade Katarina Jonsson.

– De företag som nu möter ekonomiska utmaningar kan ta kontakt med kommunen eller aktuellt kommunalt bolag för att diskutera betalningsförmåga gällande aktuella och kommande fakturor. Bedömning om eventuell åtgärd görs från fall till fall utifrån gällande lagstiftning och företagets situation, tillägger hon.

Näringslivschefen Ramona Nilsson konstaterar för sin del att näringslivsenheten arbetar med stöd till företagen och för en nära dialog med företag och föreningar för att försöka hjälpa de utsatta branscherna.

– Vi bistår företagen med att löpande samla information om de åtgärder som de olika myndigheterna nu beslutar om och som riktar sig till näringslivet. Informationen ligger på kommunens hemsida under näringsliv och arbete och vi på näringslivsenheten finns tillgängliga för att, där det är möjligt, lotsa till rätt part i olika frågor, sade Ramona Nilsson.

Men det handlar också om mer konkreta åtgärder.

– Vi har bland annat utfärdat tillfälliga parkeringstillstånd för de restauranger som erbjuder utkörning av mat, för att de ska kunna parkera utanför restaurangerna men också utanför de fastigheter där människor bor för att underlätta hemkörning av mat, tillade Nilsson.

Pengar till Next

En konkret ekonomisk åtgärd som kommunen gjort är att ge Next Skövde ett tillskott på 500 000 kronor som ska användas för att planera framtida aktiviteter som behövs att få fart på besöksnäringen igen när den värsta krisen är över.

– Det är vårt sätt att agera och vara proaktiva inför ett normalt läge. Börjar vi planera då blir det svårt att möta behoven snabbt. Det vi gör nu är att ge Next förutsättningar att vara i startgroparna när det är dags, sade Jonsson.

Vad gäller det politiska livet var budskapet från Jonsson att det fortgår som vanligt, om än med anpassningar utifrån rådande riskläge.

– Just nu håller vi på och tar fram riktlinjer för hur vi ska förhålla oss på våra möten. Det demokratiska systemet får inte stänga ner. Det här kan pågå länge, då måste vi hitta ett system som håller över tid och det jobba vi med nu.

– Sen ska sägas att den största delen av det som görs inom kommunen fortsatt är normal verksamhet och ingen krishantering. Vi ska inte tro att allt har stannat på grund av det rådande läget för det har det inte gjort, sammanfattade Katarina Jonsson.