Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittan finns nu i alla kommuner – så ser det ut i Skaraborg

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Coronaläget beskrivs just nu som stabilt inom Västra Götalandsregionen med en minskning av ökningstakten. Men det finns bekräftade fall i alla regionens kommuner och det är fortsatt en hög belastning inom vården. Därför uppmanas alla att vara uthålliga och fortsatt följa myndigheternas rekommendationer kring social distans och handhygien. – Det är otroligt viktigt att hålla i med de förhållningsregler som finns från Folkhälsomyndigheten, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

I Västra Götalandsregionen finns nu 3117 bekräftade sjukdomsfall i covid-19. Av dem är 1693 kvinnor och 1424 är män. Antalet avlidna i covid-19 är 250 personer, av dem är 95 kvinnor och 155 män. Det finns fall i alla kommuner i regionen, sade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg på fredagens pressträff.

Han ser under vecka 19 en minskning i ökningstakten av antalet nya fall igen.

– Sedan det första bekräftade fallet i regionen den 26 februari hade vi en ganska långsam ökning, i början av april började det öka på, sedan lade det sig stabilt. Förra veckan såg vi en ökning igen, men denna veckan ser vi att det har stabiliserat sig ganska bra, säger Thomas Wahlberg.

En stor del av de bekräftade fallen utgörs av vård- och omsorgspersonal som har blivit provtagna. Där har provtagningen utökats, då tillgången till provtagningsstickor och kapaciteten att analysera dem har ökats.

De flesta fallen finns fortsatt i Göteborgsområdet, 62 procent av fallen. I Skaraborg finns sex procent av fallen, 16 procent i Södra Älvsborg och 16 procent i Fyrbodal.

Flest fall i Lidköping

I Skaraborg finns just nu flest bekräftade fall av covid-19 i Lidköping, 58 fall. I Skövde finns 39 fall, Tidaholm 29, Falköping 21, Tibro 17 och Skara 16. I övriga kommuner i Skaraborg är det färre än tio bekräftade fall. I förra veckans rapport fanns Götene med, men flera av fallen som kom med var inte bekräftade fall. Just nu har Götene alltså färre än 10 bekräftade covid-19-fall.

På pressträffen visade man även antalet covid-19-fall per 10 000 invånare. Vänersborg har flest med 32 fall per 10 000 invånare. På fjärde plats i hela regionen hamnar Tidaholm med 23 fall per 10 000 invånare, flest i Skaraborg. Övriga Skaraborgskommuner har färre fall per 10 000 invånare, Tibro 15, Lidköping 14, Skara 8, Skövde 7 och Falköping 6.

Även på sjukhusen beskrivs läget som stabilt. Just nu finns 342 inneliggande patienter med covid-19, 91 av dem är på intensivvårdsavdelningar.

– Det innebär hård belastning på vården fortsatt. Många sliter hårt för att få det att fungera som det gör. Det är otroligt viktigt att hålla i med de förhållningsregler som finns från Folkhälsomyndigheten så vi har det gynnsamma läget fortsatt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Bättre tillgång till skyddsmaterial

Hon presenterade även antalet avslutade vårdtillfällen efter covid-19 på regionens sjukhus. Totalt har 1777 vårdtillfällen avslutats mellan 1 mars till 6 maj.

– Överlevnaden efter vårdtillfället är väldigt god, 89 procent och det inkluderar intensivvård.

Enligt Ann Söderström har man nu bättre tillgång till skyddsutrustning och det finns att beställa. Det gör att man kan släppa användningen av dem lite mer fritt inom vården.

– Det är snarare så att det börjar bli fullt i förråden. Vi har hjälpt kommuner och närliggande regioner, för vi har snarare ganska fullt i förråden, säger hon.

Nu lägger man en beställning för hösten och gör då en säkerhetsmarginal så man garanterat vet att det kommer att räcka, även om det är svårt att förutse de kommande behoven. Fortsatt ser man att en inhemsk produktion behövs för att ha en stabil tillgång av skyddsmaterial.