Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10-talets väder: värmerekord och arktisk kyla

Den heta sommaren 2018, den snörika vintern 2010, meterdjup vintersnö och tropisk sommarhetta. Minns du det svenska vädrets toppar, dalar och överraskningar under 2010-talet?

Svenskarna svettades floder under sommaren 2018, och en stor del av landet uppmätte den absolut varmaste julimånaden hittills, enligt SMHI som sammanfattat årtiondet i ett blogginlägg. Nästan hela landet hade då även haft den varmaste majmånaden hittills.

– Det är häftigt att det har skiftat så mycket under det gångna årtiondet, så mycket som varit tvärtom. Under vintern 2013 uppvisade exempelvis samtliga SMHI:s norra stationer meteorologisk vår – medan alla våra södra stationer fortfarande uppvisade vinter, säger Henrik Reimer vid SMHI till TT.

Vargavintrar...

2010-talet inleddes med en rejält kall och snörik vinter i främst Götaland och Svealand. Kråkemåla i Småland, till exempel, täcktes av 98 centimeter snö.

I januari sjönk temperaturen under -30 grader i Horn i Östergötland, och i Stockholm gick inte temperaturen över nollgradigt under hela januari, vilket skedde senaste 1829.

Decenniets kallaste siffra hämtas från Naimakka som njöt av -42,9 grader den 7 januari 2016.

... och tropiska somrar

Rejält mycket mildare var det 2015, då det svenska värmerekordet för december från julafton 1977 i Simrishamn tangerades – denna gång med samma temperatur i Fårösund på norra Gotland, enligt SMHI. 13,7 grader den 20 december 2015.

Det gångna decenniets högsta temperatur uppmättes däremot i Falun den 4 augusti 2014, med 35,1 grader. Och faktum är att 2014 blev det varmaste året i Sverige sedan regelbundna mätningar inletts 1860.

– Ja, vi kan vi nog summera årtiondet som ytterkanternas årtionde, säger Henrik Reimer.

Ökad medeltemperatur

Under det föregående årtiondet – nollnolltalet – uppvisade SMHI en genomsnittlig temperaturökning i Sverige på 5,95 grader, baserat på institutets 35 mätstationer. SMHI har än så länge inte sammanställt medeltemperaturen för 2010-talet, och Henrik Reimer tippar att 2020-talet blir ett "klimatårtionde" för SMHI:s räkning.

– Jag känner mig taggad på 2020-talets väder. Allt kan ju hända, så det blir kul att jobba vidare, säger han.

Väder kan som bekant snabbt slå om och SMHI:s preliminära prognoser inför 2010-talets sista tolvslag har slagit om.

– Som det ser ut nu ser det ut att vända och nyårsafton 2019 bli en solig historia, säger Henrik Reimer.

Klas Lundström/TT

Sofia Tanaka/TT