Från och med nu kan du inte längre hitta några smådjur i Arkens Zoos butik i Skövde. Man har helt enkelt valt att plocka bort både hamstrar, marsvin, kaniner, fåglar och andra mindre djur från affären.

– Det ligger inte i tiden att förvara djur i butiker, med tanke på djurens rätt och likande och vi vill följa vår samtid, säger butiksägaren Jan Sundberg.

Har djuren lidit?

– Det kan jag inte påstå att de har gjort. Vi har haft ett begränsat antal som vi alltid hunnit med att ta hand om och att de inte skulle trivas i butiken är heller inte orsaken till att vi slutar.

Kommer ni inte att förlora kunder?

Annons

– Jo, och det räknar vi med att vi kommer göra, men å andra sidan kanske vi vinner en ny typ av kund som tidigare inte velat handla i en butik som säljer smådjur.

Istället för att sälja djuren direkt i butiken kommer Arken zoo att ha en lista över uppfödare av olika smådjur som man skriver kontrakt med.

– Vi vill ju veta att djuren behandlas väl hos uppfödaren och att kunderna får den hjälp de behöver.

Redan i dag har butiken kontakt med uppfödare av smådjur, men man behöver fler och därför letar man med ljus och lyckta i trakten.

– Vi skrev på Facebook att vi ska sluta sälja smådjur och redan efter ett dygn fick vi kontakt med tio nya uppfödare som vi inte visste fanns.

När slutar ni med försäljningen?

– Man skulle kunna säga nu eftersom vi bara en enda hamster kvar och den får en ny ägare på torsdagen, säger Jan Sundberg.