– Ibland undrar jag vad vi håller på med. Självklart ska vi hålla på regler, men här får praxis orimliga konsekvenser. Dessutom arbetar han i ett bristyrke, som arbetsförmedlingen pekat ut, konstaterar Widegren.

Hon menar att ett föråldrat system inte hängt med i utvecklingstakten.

– Nu riskerar kökschefen utvisning på grund av en teknikalitet. Därför anser jag att det är dags för regeringen att uppmärksamma situationen och ge nya direktiv om en annan tolkning, förklarar moderaten.

Därför har hon nu ställt frågor till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Widegren menar att vi ska ta tillvara arbetsviljan i Skaraborg och att alla ska en rättsäker prövning.

Annons

– Här handlar det om ett uppenbart misstag, som arbetsgivaren rättat till direkt när det upptäcks. Ändå får det de här konsekvenserna, trots att han arbetat här och betalat skatt väldigt länge, menar Cecilia.

Hon konstaterar också att det har skett utan vinning eller uppsåt. Ändå ger händelsen sådana tragiska konsekvenser för den enskilda människan.

– Jag menar att tolkningen måste vara rimlig och är det inte det, så behöver regeringen ingripa och ge nya direktiv.

Hade det handlat om en obetald faktura hade han fått en påminnelse, för att sedan rätta till det.

– Nu får han inte en andra chans och det drabbar också restaurang Mangos som blir av med sin kökschef. Även hans familj drabbas, konstaterar riksdagsledamoten.

Widegren räknar med respons från de ansvariga statsråden inom en vecka.

– Här är det uppenbart att en enskild person hamnat mellan stolarna. Vi behöver en förändring. När lagar och regler inte hänger med utvecklingen är det oerhört rimligt att regeringen agerar och justerar.

Widegren anser att Sverige behöver arbetsföra, inte minst till bristyrken, för att klara dagen och morgondagens välfärdssamhälle.