– Att veta hur man balanserar upp en maträtt smakmässigt är a och o, säger Leif Mannerström, en av domarna i inledningen av programmet.

Mischa Billing var den som i kvällens avsnitt av tävlingen gav deltagarna den här omgångens utmaning. Hon är sommelière och lektor på beprövad erfarenhet i måltidskunskap och utexaminerad från Restaurangakademien i Stockholm. Mischa är specialiserad på hur man kombinerar mat och dryck.

Wichudaporn Chaiyasaeng håller sig kvar i tävlingen och spänningen var stor inför kvällens avsnitt. Skulle hon klara sig ifrån att bli utslagen?

– Det första jag tittar på är det visuella, det ska se aptitligt ut, doften och smaken tittar jag också på. Och då utgår jag från grundsmakerna. Jag tittar även på textur och på hur stor betydelse näsan får för helheten, förklarar Mischa Billing.

Sedan kopplade hon bokstavligen bort deltagarnas näsa genom att dela ut näsklämmor till deltagarna. Och de fick ögonbindel.

– Jag känner ingenting, allting är borta, konstaterar Wichudaporn.

När deltagarna fick av sig näsklämman kom doftupplevelsen, som gav många en aha-upplevelse inför kvällens utmaning.

"Det var spännande och nervöst samtidigt", förklarar Wichudaporn Chaiyasaeng i kvällens avsnitt.
Foto: Kristina Claesson

Wichudaporn såg nervös ut inför deltävlingen, den här gången skulle alla laga en varmrätt på 75 minuter.

– Jag ska laga en lax med vitvinsås och räkor. Jag ska ha in alla smaker som Mischa visade, säger hon.

Och hon fick en highfive av Leif Mannerström.

Annons

Men han och de andra domarna var stenhårda när varmrätten skulle bedömas, då fanns inga givna favoriter.

– Det var spännande och nervöst samtidigt, förklarar Wichudaporn Chaiyasaeng.

Mischa berömde hennes uppläggning, men tyckte att laxen gått lite för länge.

– Det jag skulle önska... Rätten hade behövt lite högre sälta, tycker Mischa Billing.

Även Leif Mannerström tyckte hennes tallrik såg fint ut och Wichudaporn tyckte själv att hon fick en bra känsla vid bedömningen.

Hon blev en av de tre som slapp elimineringen.

Läs mer: Så gick det för mästerkocken

Mat