Efter nära tre mandatperioder som centerpartistiskt kommunalråd i Skövde meddelade Leif Walterum under hösten 2016 att han kommer lämna kommunalrådsuppdraget under januari 2018.

LÄS MER: Walterum lämnar kommunpolitiken

Leif Walterum har ett långt engagemang i Centerpartiet sedan 1980-talets början. Han var CUF:s ordförande i Skaraborg 1988-1990 och satt även i förbundsstyrelsen. Han har varit vice ordförande för Skaraborgs centerdistrikt och varit ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland. Leif började sin kommunalpolitiska bana i Vara kommun 1984, han flyttade till Skövde 1989 och är sedan dess kommunpolitiskt aktiv i Skövde. Leif är idag ersättare i Sveriges riksdag.

Leif Walterum är ett känt namn i framförallt lantbrukets kretsar. Han var med och bildade LRF Ungdomen i Sverige 1990 och var bland annat dess förbundsordförande 1995-1999. Han har suttit i LRF riksförbundsstyrelse, och varit styrelseledamot i LRF Skaraborg. Han har också haft uppdrag för lantbrukets organisationer inom EU- kommissionen. 1999-2005 koordinerade han också biståndsverksamhet i Ryssland. Sedan 2002 är han styrelseordförande för Småföretagarnas A-kassa. Innan Leif blev kommunalråd i Skövde drev han lantbruk med smågrisproduktion.

Annons

— Sverige behöver ett nytt ledarskap, det ledarskapet står Centerpartiet och Annie Lööf för och det vill jag promota. Politiken har funnits med hela mitt liv, jag känner att jag har mer att ge och de erfarenheter jag har med mig tror jag behövs mer av i Sveriges riksdag för att möta framtidens utmaningar för vårt land, säger han.

— Det har dock inte varit ett helt lätt beslut att ta. Hemma har vi tvillingar som nu är 3 år och jag har tidigare uttalat att kommunalråd som är ett 24-7 uppdrag, årets alla dagar var bidragande till att jag slutar som kommunalråd. Jag känner ett starkt stöd från min fru och familj att kandidera inte minst för att det behövs representanter från livets alla olika skeenden i Sveriges riksdag.

Han skriver också det är ingen hemlighet att han har kontaktats av flera i och utanför Centerpartiet som bett honom att tänka om och ställa upp som riksdagskandidat.

— Inte minst representanter för näringslivet och de gröna näringarna i och utanför Skaraborg har hört av sig.

Fotnot: Fram till 4 september pågår provval till riksdagen för Centerpartiets och syskonorganisationernas medlemmar i Skaraborg. Riksdagslistan kommer att fastställas vid en nomineringsstämma den 10 november.