Marwin slog två världsrekord när han mindes 1 071 siffror i rätt ordning på 15 minuter och 542 abstrakta bilder på samma tid. Tvåa blev Yanjaa Altansuh, Stockholm, som slog nytt svenskt rekord i att minnas namn medan regerande tvåfaldige världsmästaren, Jonas von Essen från Skövde denna gång fick nöja sig med ”bara” en tredjeplats.

Det sägs att om man lever i skuggan av en mästare har man potential att bli ännu större. Marwin Wallonius kom till SM 2012, redan då säker på att vinna. Han hade inte räknat med att Jonas von Essen skulle vara där och tre år i rad hålla honom från guldet. Men Marwin har inte tappat fokus och gradvis kommit närmare segern.

Då Jonas tagit ledigt från sina studier till lärare för att träna, har Marwin fått nöja sig med sommarloven, helger och tidiga morgnar innan studierna. Eftersom mental idrott inte har samma status som fysisk idrott har Marwin inte kunnat tävla i den utsträckning han velat då han inte fått missa obligatoriska moment på läkarlinjen. Men i helgen som var visade han, mot alla odds, att han har ett minne som kan slå till och med den tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen.

”Det är otroligt kul att äntligen få vinna och dessutom då på hemmaplan. Nästan allt gick som jag planerat och tränat för. Det känns otroligt skönt att äntligen slå världsrekord, säger Marwin Wallonius, svensk mästare i minne 2015 med ett stort leende.

Silver gick för andra året i rad till Yanjaa Altasuh, som också är mycket nöjd med helgen. Hon slog ett nytt svenskt rekord i att minnas namn, den gren hon är i särklass bäst på. Den alltid lika glade, men idag dock något chockade tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen fick denna gång nöja sig med en bronspeng.

Annons

– Marwins resultat är galet bra och jag är verkligen glad för hans skull, säger Jonas von Essen.

– Vi hoppades på världsrekord och att det blev hela två stycken under SM i minne här hos oss på Tekniska Museet är fantastiskt! Stort grattis till Marwin Wallonius, säger Linda Sandberg, Programansvarig, Tekniska Museet.

SM i minne hölls på en digital plattform för första gången i år. Detta gjorde att besökarna kunde följa Marwins världsrekord live. Det såg länge ut som om han inte skulle lyckas och med mindre än en minut kvar att skriva ner svaren såg han ut att ha gett upp. Hela nio siffror var fel och det verkade bli inget mer än ett bra försök. Men i sista stund lägger han in de nio siffror som saknas och det blir ett världsrekord. 1071 siffror memorerade i rätt ordning på 15 minuter...

Därmed har alla svenskar i Minneslandslaget - Jonas, Yanjaa och nu Marwin – slagit världsrekord i minne. Något som visar hur starkt svenskt minne är idag och som bådar gott inför VM i Kina senare i år då Sverige som regerande världsmästare ska försvara det blågula minnet.

– Jag skojade med Marwin innan tävlingen och sade att vi tar tävlingen från Göteborg till Stockholm, så nu kan du slå världsrekord på hemmaplan. Och det är precis vad han gjorde, säger en mycket nöjd Idriz Zogaj, arrangör av SM i minne för sjunde året i rad.

Nya världsrekord i minne

1071 siffror memorerade på 15 minuter, Marwin Wallonius (även svenskt rekord)

542 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter, Marwin Wallonius (även svenskt rekord)

Nya svenska rekord i minne

105 ord memorerade på 5 minuter, Marwin Wallonius

1029 binära tal (ettor och nollor, 110101000100...) memorerade på fem minuter, Marwin Wallonius

73 namn memorerade på fem minuter, Yanjaa Altantuya

424 siffror memorerade på 5 minuter, Marwin Wallonius

”Sveriges bästa minne” genom tiderna

2015 – Marwin Wallonius

2014 – Jonas von Essen

2013 – Jonas von Essen

2012 – Jonas von Essen

2011 – Mattias Ribbing

2010 – Mattias Ribbing

2009 – Mattias Ribbing

2008 – Idriz Zogaj

2007 – Idriz Zogaj

2006 – Idriz Zogaj

2005 – Idriz Zogaj

2004 – Idriz Zogaj