Efter att ha utbildat sig inom Psykologisk coachning kände Emelie Espegren och Benjamin Strandman att de ville dela med sig av vad de lärt sig. Verktyget för att lyckas med detta blev en podradio.

— Eftersom vi vill arbeta med detta i framtiden för att kunna hjälpa andra kändes podden som den ultimata starten, menar Emelie. Det finns visserligen många podar där ute som pratar om lycka och utveckling, men då görs det utifrån egna erfarenheter och inte med vetenskapen som referens. Vi upplevde att vi hade en unik idé och något nytt att erbjuda lyssnare.

Överväldigande respons

I oktober förra året sändes de första orden ut. Då hoppades podcastsändarna att de skulle få ihop cirka 100 lyssnare. Idag har de över 145 000 streamningar och dessutom fått en plats på topplistan över Sveriges populäraste podsändningar.

— Det hade vi definitivt inte räknat med när vi satte igång så det är otroligt kul, säger Benjamin.

Annons

— Vi har haft många lyssnare som talat om för oss att avsnitten bidragit till mer välmående i deras liv och verkligen gjort skillnad, avslöjar Emelie. Varje gång vi får ett sådant meddelande ökar motivationen att fortsätta – vi blir så glada att vi bidrar med något positivt.

Slår hål på myter

Sändningarna brukar ha samma upplägg: först analyseras ett beteende eller område inom positiv psykologi rent teoretiskt, därefter ges tips och verktyg för förändring samt ökat välmående.

— I vissa avsnitt har vi också med programpunkten veckans lyckomyt, redogör de. Då granskar vi en vanligt förekommande uppfattning eller myt kring vad som leder till lycka.

De har exempelvis granskat relationen mellan pengar och lycka.

— Den här programpunkten är både rolig och viktig då väldigt många människor tror att lycka är något man finner eller uppnår till exempel genom pengar, prylar eller karriär, menar Emelie. Men det har visat sig, genom forskning, att vi människor är ganska dåliga på att förutse vad som kommer göra oss lyckliga. Flera faktorer är med och påverkar detta.

Ser en utveckling

Emelie och Benjamin hoppas att deras podradio ska öppna ögonen för många i framtiden.

— Vi betar av alla områden som vi själva tycker är intressanta och som vi vet att många har problem med, meddelar Emelie. Men helst hade vi velat lägga ner ännu mer tid på podden än vi gör idag. Drömmen skulle vara att även få åka runt och föreläsa om lycka.

— Och att få en miljon lyssnare vore inte heller fel, avslutar Benjamin och de skrattar.