”Världen står på randen till en klimatkatastrof. Kommunpolitikerna i Skövde bör därför ta sitt ansvar och införa vegonorm i skolmatsalarna genom att ersätta köttet med baljväxter och byta ut komjölken mot växtbaserade alternativ” skrev Jonas Paulsson från En köttfri måndag i en debattartikel i Skövde Nyheter, vilken publicerades under måndagen.

Johan Paulsson hänvisade till de stora utsläppen av växthusgaser som kött- och mjölkproduktionen bidrar till och skrev att det är ”nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött.”

Men tanken på att byta ut mjölken och köttet i skolmatsalarna tilltalade långt ifrån alla. Så här löd några kommentarer på tidningens Facebooksida:

”Varför ska man låta majoriteten gå hungriga när det bara är ett fåtal som inte äter kött .. såklart ska det erbjudas veganskt för dem som vill ha men varför ska man ta bort nåt som de flesta gillar??” (Hugo Magnusson)

”Låt folk avgöra själva vad dom ska äta...” (Javier Arevalo)

”Att plocka bort för att ersätta annat nja, satsa mer på valmöjligheterna” (Emelie Nyberg)

Annons

”Vad är det för fel på vanlig husmanskost? Fråga barnen vad dom själva vill ha till lunch.” (Chatarina Wäring)

”Idioti. Människan skall äta blandat! Sluta flyg, köra bensinbil, äta transportskadade grönsaker, köpa nyproducerade grejor och utrota Miljöpartiet. Då kommer vi att göra en bra insats för klimatet!” (Ankie Wahss)

”Varje dag serveras vegetarisk mat i skolorna. Men det är väl som vanligt att vi inte ska få välja själva, att någon annan vet bättre än oss och ska bestämma å våra vägnar. Tänk om det var lika lätt att välja vad man ska betala skatt för.” (Magnus Hammar)

Andra var positiva till idén:

”Hurra för vegomat! Då slipper vi döda en massa oskyldiga djur. (Djuren uppskattar säkert det också.)” (Benny Sikter)

”Det är väl jättebra att satsa på att dra ner på kött och mejeriprodukter? Klimatpåverkan blir mindre och maten är billigare. Dessutom får barnen säkert i sig mer näring. Man vänjer sig vid ny mat, lovar, det är inget farligt. Det handlar om inställning. Och vill man tvunget äta kött så kan man ju faktiskt göra det hemma i så fall.” (Ronja Feltsten)

”Man måste börja i någon ände, för som vi lever nu är inte hållbart. Speciellt inte om alla på jorden skall leva som vi. Att sluta äta kött är ett livsstilsval som de flesta människors liv klarar av.” (Daniel Lundwall)

”Men vad fan, ja det är klart det strider mot valfrihet, men sen när ska den principen diktera skolan? Det finns ingen valfrihet i skolplikt, i vad som lärs ut, i vilka böcker som ska läsa osv. Detta är det minsta Skövde som kommun kan göra, så bespara oss ditt gnäll, för klimatet har lite till övers för det.” (Aron De Ridder Schuurman)

Mat