Det var välfyllt runt borden i samband med höstens första fredagslunch på Festvåning Fyran i Tidaholm. Gästade gjorde Margareta Söderlund, dotter till den nu bortgångne författaren och folklivsskildraren Sixten Bengtsson, eller "Västgöta-Bengtsson", som han ju är mer känd som.

"Västgöta-Bengtsson" ägnade stora delar av sitt liv åt att dokumentera Västergötlands dialekter. Han gjorde massvis med intervjuer med gamla västgötar och nedtecknade folklivshistorier med förankring i landskapet.

Margareta berättade om en pappa med ett stort specialintresse och mycket humor.

En annorlunda pojke

Han föddes 1908 i Skövde. Margareta berättade om "ett annorlunda barn":

— Intresset för dialekter kom tidigt. När han gick på marknad i Skövde gjorde han det inte för att handla, utan för att anteckna hur folk pratade.

Sixten var redan i ung ålder på det klara med att han ville ha ett yrke som innebar att han fick stå och prata inför folk. Han hade tidigt samlat på sig många historier från hemtrakten.

Annons

Efter lumpen bar det därför av till Karlstad, där han utbildade sig till lärare. Men lärarkarriären hann aldrig riktigt ta fart innan Andra världskriget bröt ut och Sixten tvingades rycka ut i beredskap. Där fick hans historier, något oväntat, stor spridning.

Underhöll soldater

— Om kvällarna brukade pappa alltid sitta och berätta historier för de andra soldaterna. Snart bildades en nöjespatrull som fick åka runt och underhålla bland olika förband. Det var i samband med detta som han fick namnet "Västgöta-Bengtsson", berättar Margareta.

Efter krigets slut bar det så småningom tillbaka till Skövde. Kontakten med det militära varade dock i flera år. "Västgöta-Bengtsson" lät nämligen ta med sig soldater på guidade turer runtom i Skaraborgsbygden.

— Nästan 80 000 soldater har varit ute på guidade turer med pappa. När jag åker runt och föreläser om honom brukar det alltid finnas någon i publiken som varit med på en guidning.

30 böcker

1947 gav "Västgöta-Bengtsson" ut sin första bok, Västgöta-Bengtssons västgötahistorier. Totalt hann han ge ut ett 30-tal böcker med Västergötland som gemensam nämnare. Därtill var han en mycket populär föreläsare.

Idag finns hans intervjuer med gamla västgötar bevarade på 300 magnefonrullar och 650 grammofonskivor på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

1994, sex år före hans död, utnämndes "Västgöta-Bengtsson" till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.