Vilken otrolig satsning kommun gör med uppfräschning och förvandling av Hertig johans gata och torg. När även kulturhustorget står klart nästa sommar kommer det finnas goda möjligheterna för ett väldigt levande centrum i skövde.

Det har under hela processen känts väldigt bra att driva en verksamhet centrala skövde.

Vi fick vara med väldigt tidigt i dialogen om hur, när och var saker ska ske.

Det har varit en dialog inte bara information att förhålla sig till.

Även om vi inte alltid fått som vi vill har vi fått tydlig info om varför och hur det ska bli istället.

Vi kände väldigt tidigt att detta kommer bli riktigt bra.

YES kommunen vill satsa då ska vi också vara med och satsa för om vi alla bidrar så blir det ett ännu bättre resultat.

Vi började budgetera för att köpa in stora och bra parasoller.

Då det inte direkt var klart vad som skulle hända med storlekarna på uteserveringarna så tidigt i projektet köpte vi en enklare modell för att ha så länge.

Frågade senare om vi skulle lösa någon som kunde gjuta våra fundament eller om det skulle gå att använda sig av den entreprenören som skulle göra hela torget.

Fick till svar att det skulle troligtvis gå att lösa så att entreprenören skulle göra det och fakturera oss för extra arbetet.

Väldigt smidigt att inte behöva blanda in en kock till i den smeten kände vi.

Då vi ville ha värmare i parasollen och kunna dra ut nätverkskablar till en hovmästarpulpet hörde vi oss för hur vi skulle göra med de dragningarna.

Annons

Det var lite velande fram och tillbaka huruvida vi kunde ta elen från fastigheten vi huserar i eller om det skulle vara kommunen som skulle lösa elen.

En bra dialog igen där vi fick veta att det inte fick vara någon annan än kommunens rör i backen.

Det skulle lösas ett skåp med avläsning så att vi i framtiden kunde debiteras för strömmen vi använde med omräkning baserad på fjolårets användning.

Parallellt med detta så har det varit positivt att krögarna i stan även fått vara med i arbetet med uteserveringsmanualen som strax ska vara klar.

Aldrig någonsin har vi i något forum hört något om att det kan komma en hyra för parasoll fundament. Att det kommer nu när alla parasoller börjar komma upp känns ju som hämtat från en dålig svensk film.

Har några frågor på detta.

* hur har ni kommit fram till priset?

* vill ni att vi ska ha parasoll på uteserveringen så lite tid som möjligt?

* vad hände med er goda förmåga till dialog?

Vi är beredd att betala för att få nyttja det offentliga rummet för att bedriva vår verksamhet men vill gärna veta varför och vad vi betalar för i god tid och inte få nya avgifter kastade rakt i ansiktet på oss helt utan förvarning.

TILLSAMMANS kan vi skapa norra europas kanske trevligaste torg någon kategori.

Nu hoppas vi på en smidig avslutning på detta med nöjda parter på alla håll, så kanske det kan vara invigning av torget redan på nationaldagen med en fest i dagarna 3.

Zimon Brohede & Linnea Karlen

The Bishops Arms i Skövde

Relaterat: Debatt: 1980 kr i månaden för ett parasoll på Hertig Johans torg