Paulinda Friberg rider på världscupnivå och är rankad på 34:e plats bland världens dressyrryttare. Hennes bästa häst är 15-åriga stoet Di Lapponia som hon ridit in och utbildat själv.

På Grevagården höll hon en clinic för några av Skaraborgs duktiga unga dressyrryttare. Ryttarna tränar till vardags för dressyrryttaren Åsa Nyström som har sin verksamhet på Grevagården. Allmänheten var inbjuden att ta del av clinicen från läktaren och trots kylan så var det nästan fullsatt.

En av ryttarna var 12-åriga Ebba Paulsson som rider Gräns Tabasco. Hon var lite nervös innan hon skulle rida. Efteråt var hon nöjd.

Annons

— Jag tyckte att jag fick bra tips för att kunna rida min häst med lite mer energi, säger hon.

Paulinda pratade också om hur man planerar sin och hästens utveckling.

— Det är viktigt att ha en röd tråd i ridningen, att man bygger sitt eget system med fokus på att det blir kvalitet i ridningen och inte planlöst. Den röda tråden är inget man ritar första dagen utan den bygger man med impuls från tränaren och den miljö man befinner sig i.

Tävla ska man göra för att man själv vill och tycker det är roligt, inte för att föräldrarna eller kompisarna säger det, förklarar Paulinda Friberg.

— En del vill inte tävla alls. Andra vill tävla mot sig själv och man behöver inte bäst.

Den mentala inställningen är viktig.

— Jag hoppas att alla rider för att de älskar hästar och brinner för det. Redan där har man rätt inställning och då blir det bra.

De som sett till att Paulinda Friberg kom till Grevagården var klubbens dressyrsektion.